Užičanke svesne važnosti prevencije

03. Februar 2018
Užičanke svesne važnosti prevencije

Prva privatna poliklinika u Srbiji koja je povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja se obeležava od 28. januara do 3. februara i 4. februara svetskog dana borbe protiv raka, otvorila vrata za pacijentkinje je DC Medik iz Užica.  Pregled 50 pacijentkinja koje su već rezervisale termine za besplatan Papa test i kolposkopiju biće obavljen u ponedeljak, 5. februara.

gin sto

Motivacioni plan Polikline “Dr Lune” u okviru koje funkcioniše i ova ginekološka ordinacija je rad na preventivnim zdravstvenim merama, tvrdi Tatjana Aleksić, medicinska sestra i koorinatorka promotivnih aktivnosti, najavljujući akcije ovoga tipa tokom cele godine.

Sezonu smo otvorili u januaru besplatnim savetovalištem za trudnice, a nastavljamo ovom akcijom. U februaru ćemo imati i besplatno predavanje za žene na temu intimne higijene, dok je plan za mart besplatni ultrazvučni pregledi, kaže ona.

 

Ističe da naše sugrađanke imaju razvijenu svest o svom ginekološkom zdravlju, dodajući da u ovu ordinaciju u visokom procentu dolaze na redovne godišnje preventivne preglede koji podrazumevaju Papa test, kolposkopiju, ultrazvuk i manuelni pregled, kaže Aleksićka.

Inače, porazno je što je rak grlića materice jedini kancer kome se precizno zna uzrok, a to je humani papiloma virus, za koji postoji vakcina koja se primenjuje u pojedinim zemljama Evrope i sveta, koju primaju devojčice i dečaci na uzrastima pre stupanja u prvi seksualni odnos.

grlić
Stručnjaci upozoravaju da su zbog činjenice da rak grlića materice uglavnom ne daje simptome u ranom stadijumu, redovni ginekološki pregledi siguran put ka sprečavanju komplikacija. 

Simptomi koji mogu da ukažu na postojanje ovog obolenja su vaginalno krvarenje (iako je završen menstrualni ciklus), bolovi u stomaku, nemogućnost da se pretrpiti mokrenje i krv u urinu.

Na ovu bolest ukazuje i bol u kostima, bolovi u donjem delu leđa, oticanje nogu, gubitak apetita, naglo mršavljenje, osećaj pospanosti i nervoze i promene tokom mokrenja, kao i promene stolice. Najbitniji vid prevencije raka grliće materice je redovan ginekološki pregled, a u većini slučajeva, ako se otkrije u početnom stadijumu, izlečiv je.