Užice će i u narednom periodu imati podršku za projekte za poboljšanje kvaliteta vazduha i čistiju životnu sredinu

Autor: uzice.rs
11. Oktobar 2022
Užice će i u narednom periodu imati podršku za projekte za poboljšanje kvaliteta vazduha i čistiju životnu sredinu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u pratnji gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević posetila je porodicu Filipović, koja je uz subvenciju ministarstva i grada zamenila kotao u svom domaćinstvu. Filipovići će ove zime kao energent korisiti gas i kako su istakli u toj nameri mnogo im je značila subvencija koju su dobili. Oni su samo jedno od gotovo 700 domaćinstava u kojima je u prethodnom periodu uz subvencije urađena zamena kotlova.

Pored podrške u realizaciji mere koja se odnosi na smanjenje zagađenja iz individualnih ložišta ovo ministarstvo obezbedilo je i deo neophodnih sredstava za konverziju kotlarnice u Sportskoj dvorani “Veliki park” koja je sa mazuta prešla na gas.

Posle obilaska stare i nove kotlarnice, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević zahvalila se ministarki Ireni Vujović na razumevanju i podršci u realizaciji ovog ali i ostalih za Užičane važnih projekata.

“7,6 miliona su sredstva koja smo dobili za konverziju kotlarnice u Sportskoj dvorani Veliki Park i 7 miliona dinara za projekat infrastrukturnog unapređenja i očuvanja zemljišta na Tari, gde je završena rekonstrukcija trim staze. Podsetiću i da smo prošle godine na Tari izgradili novo dečije igralište i da je uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine subvencije za nabavku kotla samo u prošloj godini dobilo 403 domaćinstva. U vrtiću Bambi zamenili smo kotao koji kao energent sada koristi gas. Jednako važan za nas je i projekat koji se odnosi na primarnu selekciju otpada u okviru kog je stigla neophodna komunalna oprema i vozilo i čija realizacija će uskoro krenuti”.

Gradonačelnica podseća da je su poboljšanje kvaliteta vazduha i čistija životna sredina prioriteti u radu gradskog rukovodstva. “S obzirom na dosadašnje rezultate nadamo da ćemo i u narednom periodu imati podršku Ministarstva kako bismo rešili i problem nedostajuće kanalizacione mreže u pojedinim delovima grada, što takođe iziskuje mnogo veća finansijska sredstva od onih koje nam budžet dozvoljava”.

Da je saradnja Užica sa Ministarstvom zaštite životne sredine izuzetna potvrđuje i ministarka Vujović. “Užice je jedan od gradova koji beleže veliko zagađenje i zbog toga su veoma važni ovakvi projekti. Svakako da postoji set mera u našoj borbi za čistiji vazduh i upravo grad Užice je pokazao visoku odgovornost prema građanima, bio izuzetno aktivan i agresivan ka ministarstvu u pozitivnom smislu, dakle imao spremne projekte i zato danas možemo da vidimo ove rezultate. Očigledno je da su u Užicu ljudi ekološki odgovorni i zato ćemo se truditi da ovi konkursi budu i svake naredne godine”.

Prema njenim rečima aktivnos e radi i na uspostavljanju savremenog regionalnog reciklažnog centra u okviru deponije “Duboko”.

“Deponija je jedan od regionalnih reciklažnih centara koji će se raditi iz sredstava kreditne linije. Odobrena su sredstva i trenutno konsultanti rade na pripremi tehničke dokumetacije, kako bi mogli u što kraćem roku da raspišemo tendersku proceduru za izvođača i krenemo u realizaciju najvažnijeg projekta za upravljanje čvrstim otpadom u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Naravno uporedo treba raditi i na edukaciji građana”, istkala je Vujović i gradonačelnici čestitala otvaranje Edukativnog centra.

Kako se moglo čuti grad Užice će i u narednom periodu imati podršku za sve spremne projekte, čijom realizacijom se doprinosu očuvanju životne sredine i podizanju kvaliteta života njegovih građana.

Fotofrafije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs

Naslovna fotografija—arhiva www.uzickarepublikapress.rs