Užice, Gruzija i Švedska razmenjuju iskustva

18. April 2018
Užice, Gruzija i Švedska razmenjuju iskustva

Užički tim izabran je kao jedini iz Srbije od Međunarodnog centra za lokalnu demokratiju (ICLD) na konkursu sa projektom „Stvaranje uslova za održivi model za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“. U okviru ovog programa koji traje 18 učesnici iz Užica, Gruzije i Švedske razmenjuju iskustava o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i rodnoj ravnopravnosti.

Svi akteri okupili su se u Užicu što je deo radionice „Lokalna uprava bazirana na ljudskim pravima“ koja se održava na Zlatiboru od 16 do 20. aprila.

Cedo

Korisna iskustva koja smo stekli u Gruziji i Švedskoj koje smo posetili prošle godine,   verujemo da će nam praktično pomoći da dođemo do projektni predlog za dugoročno zapošljavanje osoba sa invaliditetom i da na taj način obezbedimo dugoročno finansiranje, veruje Čedomir Cicović, PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.
Menadžerka ICLD-a Ana Hedlund ocenila je da ni Švedska ne postiže zadovoljavajuće ocene u unapređenju odnos prema osobama sa invaliditetom, ističući da naročito zgrade nisu prilagođene potrebama tih lica. Ona kaže da upravo zbog toga stižu kritike na Švedske adrese od Evropske Unije. Pored toga, zameraju nam i zbog  rodne ravnopravnosti koja idalje  nije na nivou koji su oni zadali. Zato smo se našli sa ekipama iz Užica i Gruzije da razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih, poručila je Hedlund.

Ana SvedskaAstrid Nunez, menadžerka ICLD-a je navela da u Švedskoj ima 290 lokalnih samouprava, od kojih su neke unapedile svoj radi u oblastima osoba sa invaliditetom i u sferi rodne ravnopravnosti. Neke i nisu, ali naš cilj nije da se međusobno upoređujemo već da razmenom iskustava učimo kako bi prevazišli probleme u ovim oblastima, rekla je Nunez.

Pomoćnik gradonačelnika opštine Rustavi iz Gruzije Revaz Barbakadze je istakao da je u Gruziji pre četiri godine potpisan Zakon koji sprečava diskriminaciju ranjivih grupa što je značajno unapredilo položaj lica koja pripdaju ovoj kategoriji. On smatra da je Švedska dosta ispred Gruzije, ali očekuje da će podela iskustava tokom ove radionice uticati na nove pomake i u zemlji iz koje dolazi.