Užice konkurisalo za pošumljavanje 4,24 hektara

17. Maj 2019
Užice konkurisalo za pošumljavanje 4,24 hektara

Grad Užice je na adresu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije predao projekat za pošumljavanje pet parcela koje su u vlasništvu lokalne samouprave ukupne površine 4,24 hektara. U pitanju su parcele koje se nalaze u Kremnima, Biosci, Staparima, Vrutcima i Drežniku. Opredelili smo se za ove parcele, verujući da će nadležno ministarstvo nastaviti da finansira projekte ove vrste. U tom slučaju prioritet bismo dali pošumljavanju parcela u gradskom području, istakao je za naš portal Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica. Iz ugla diplomiranog inženjera šumarstva, on naglašava da je pošumljavanje od najvećeg značaja ne samo za grad Užice već za celu državu i svet uopšte. Zbog sve učestalijeg sušenja i bolesti šuma bilo kolika površina koja se oplemeni novim sadnicama utiče na prečišćavanje vazduha i zaštitu životne sredine za koje se i ovom preventivnom merom zalaže grad Užice, zaključuje Stanisavljević.

 

Inače, u cilju povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine za dodelu sredstava republičkog Zelenog fonda za pošumljavanje u tekućoj godini je opredelilo 41 milion dinara. Navedena sredstva biće dodeljena za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja, na zemljištu u javnoj svojini na teritoriji jedinica lokalne samouprave (gradovi i opštine), kao i gradskih opština za pošumljavanje degradiranih površina ili površina za koje postoji opasnost od degradacije, pošumljavanje u cilju stvaranja vetrozaštitnih pojaseva, pošumljavanje gradskih šuma i drugih javnih površina i ostali vidovi pošumljavanja u cilju zaštite životne sredine.

Podsećamo, na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića, jer su ove lokalne samouprave po podacima Agencije za zaštitu životne sredine identifikovane sa najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, resorni  ministar je rekao da je pošumljavanje najednostavniji i najefikasniji način borbe sa aerozagađenjem i klimatskim promenama, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tokom sastanka izneti su podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) po kojima je tokom prošle godine Užice imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Beograd 74, Smederevo 146, Kosjerić 86, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

Predstavnici lokalnih samouprava su potvrdili da su najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija, navodi se u saopštenju.