Užice na mapi inovacionih startap centara Srbije

Autor: B.Kuzmanović
09. Jun 2020
Užice na mapi inovacionih startap centara Srbije

Prvi inovacioni startap centar na području Zlatiborskog okruga počeo je da funkcioniše u Užicu u rekonstruisanom prostoru nekadašnje kasarne. Trenutno je rezervisano 16 od 25 opremljenih radnih mesta, a u modernom enterijeru ukupno može da radi do 50 osoba koje donesu svoju opremu. Osnovne prednosti za zainteresovane pojedince, preduzetnike i vlasnike malih preduzeća da rade u ovom prostoru je što u prvoj godini ne plaćaju zakup i što mogu da dobiju mentorsku podršku RRA „Zlatibor“ koja će upravljati prostorom.

 

Regionalni inovacioni startap centar je već deo mreže od 15 inovacionih startap centara u Srbiji koji su međusobno povezani, ali su i u kordinaciji sa nadležnim ministarstvom sa ciljem podsticaja početničkih ideja inovacionog preduzetništva i razvoja informacionih programa, istakao je Slavko Lukić, direktor RRA „Zlatibor“, dodajući da će biti podržana i već registovana mala i srednja preduzeća kako bi obezbedila potrebna finansijskih sredstava za realizaciju ideja. Pomoć će biti pružena kroz konkurisanje za sredstva kod fondova, za dobijanje kredita, za traženje domaćih i inostranih partnera.

Po rečima gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića ovo je prilika da Užičani pokažu svoju kreativnost i inovativnost i da je komercijalizuju, zarađujući i živeći u rodnom gradu. Viši cilj je da Regionalni inovacioni startap centar bude povezan sa razvojem visokog školstva iz oblasti informacionih tehnologija kroz zajednički nastavni program užičke Akademije strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka iz Novom Sadu, za šta je opredeljen  prostor od oko dve hiljade kvadrata u susednoj zgradi.

Po rečima ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popović, ovo je prvi inovacioni startap centar u Zlatiborskom okrugu, jer Užice kao industrijski gigant Srbije, u kome funkcionišu Valjaonica bakra, Impol Seval, Prvi partizan i druge manje kompanije zaslužuje podršku inženjerske struke.

“Taj inženjerski potencijal i inovaciono znanje koje postoji u Užicu imaće priliku da se ovde promoviše, da deca koja ovde žele da razviju svoju ideju dobiju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije, ali i iz inostranstva kako da svoje ideje pretoče u proizvod koji će imati prođu na srpskom, evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Popović. On je dodao da inovacije, informacione tehnologije i sve što je vezano sa digitalizacijom , jeste budućnost Srbije, po čemu naša zemlja i  jeste visoko ocenjena i prepoznata u svetu.

Informacione tehnologije i inovacije učestvuju u bruto domaćem proizvodu blizu deset procenata uz stalnu tendenciju daljeg napretka, naglasio je Popović.

Petar Vuković i Mitar Rakić baviće se komercijalnom proizvodnjom 3D štampača.  Imaju prototip, a žele dalje da razvijaju proizvod koji će zadovoljiti planirane kriterijume i biti konkurentan na tržištu. Zadovoljni su jer su za početak obezbedili prostor, a dobiće i administrativnu i marketinšku podršku, rekao je Vuković.

Kao freelancer-i odranije su Igor, Živorad, Stefan i Milenko sarađivali na određenim projektima. Od sada njih četvorica sedeće za istim stolom u Inovacionom startap centru. Programer, Igor Milosavljević očekuje da će u ovom prostoru ubrzati ideje koje imaju kao pojedinci i kao grupa i da će lakše stupati u kontakt sa kolegama iz Užica i okoline, kao i sa potencionalnim investitorima.

Inače, ukupna vrednost investicije je oko 51 milion dinara od čega je Ministarstvo zaduženo za inovacije i tehnološki razvoj obezbedilo 46 miliona dinara. Od tog iznosa 20 miliona dinara je uloženo u rekonstrukciju prostora, isto toliko u opremanje, dok je šest miliona dinara na kontu funkcionisanja centra u prvoj godini  postojanja. Ovome treba dodati da je Grad Užice uložio po pet miliona dinara za nabavku opreme i za parterno uređenje.