Užice i Nikšić- “Zajedno za naše porodice”

14. Januar 2017
Užice i Nikšić- “Zajedno za naše porodice”

Savetovalište za brak i porodicu u Užicu funkcioniše od 2010. godine i finansira se sredstvima lokalne samouprave. Četiri specijalizovana porodična psihoterapeuta rade na prevenciji i „lečenju“ nastalih porodičnih problema po svim stepenima srodstva.

Iskustvo pokazuje da se za pomoć uglavnom obraćaju mlađi bračni parovi i parovi koji su u kriznim bračnim godinama, navodi Snežana Ivanović, direktorka Centra za socijalni rad u Užicu.

Pomoć neretko zatraže i braća i sestre, sverkve i snahe, jer se poremećaji porodični odnosi mogu desiti uvek i među svim spodnicima.

Treba prevazići predrasude i ne stideti se doći kod stručnjaka kada nema rešenja i kada se porodični problemi produbljuju. To je deo kulture, rešenost da se nesuglasice prevaziđu ili trajno prekinu, kako ne bi eksalirale i izazvale nasilje u porodici.

Ivanovićeva dodaje da u nekim slučajevima zaista nema rezultata, ali da su brojni primeri gde su napravljeni vidljivi pomaci.

Preventive radi najbolje je kad se u savetovalište jave oni koji tek žele da zaključe brak. Naročito mladi se venčavaju nesvesni šta podrazumeva institucija braka, kaže Ivanovićeva, podsećajući da je brak zajednica dvoje ljudi i osim što se utemeljuje na ljubavi podrazumeva i obaveze svakog supružnika.

Iz tog razloga je izuzetno značajno što će kroz prekogranični projekat „Zajedno za naše porodice“ u svim opštinama Zlatiborskog okruga, ali i u Nikšiću kome pripadaju centri za socijalni rad u Plužinama i Šavniku biti uspostavljena usluga savetovališta za porodice, smatra Ivan Mitrović, direktor Centra za socijalni rad u Nikšiću.

Inače, Centar za socijalni rad iz Užica u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i demokratiju takođe iz Užica i Centrom za socijalni rad iz Nikšića kroz program prekogarnične saradnje Srbija-Crna Gora u narednih 18 meseci razmenjivaće iskustva i obučiti volontere u srednjim školama.

Time će se raditi na sprečavanju kako vršnjačkog tako i porodičnog nasilja istakla je Gordana Savić, menadžerka projekta prilikom njegove promocije u Užicu. Ona je istakla da se deo projekta odnosi i na edukaciju o LGBT populaciji.

Centru za socijalni rad iz Užica u izuzetno jakoj konkurenciji odobren je ovaj projekat koji će dodatno podići nivo socijalne zaštite u našem gradu, veruje Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika. On tvrdi da je Užice po pitanju socijalnih usluga po ocenama relevantnih institucija na visokom nivou.

Treba istaći da su ciljne grupe projekta porodice sa poremećenim porodičnim odnosima, roditelji koji žele da unaprede svoje roditeljske i profesionalne kapacitete, zatim mladi sa problemima u ponašanju i svi drugi kojima je potrebno stručno savetovanje.

U Nikšiću je planirano da savetovalište za brak i porodicu bude otvoreno u prigradskom naselju Duklo u okviru prostorija Dnevnog boravka za stare, koje bi trebalo da počne da radi u aprilu ove godine. U savetovalištu će četiri dana sedmično biti angažovana četiri savetodavca iz različite porodične problematike.