Užice obeležava „Evropsku nedelju mobilnosti“

Autor: uzice.rs
17. Septembar 2020
Užice obeležava „Evropsku nedelju mobilnosti“

Grad Užice i ove godine učestvuje u manifestaciji „Evropska nedelja mobilnosti“ koja se na inicijativu Evropske komisije obeležava od 2002. godine u periodu od 16. do 22. septembra. „Mobilnost bez zagađenja za sve“ je ovogodišnja tema Evropske nedelje mobilnosti koja će do 22. septembra biti obeležena od strane preko 2700 gradova u 49 zemalja. Starog kontinenta, a Grad Užice je jedan od 29 gradova u Srbiji koji su se prijavili za ovu manifestaciju.

Članica Gradskog veća Grada Užica zadužena za ekologiju navela je da je za ovu temu odabran slogan „Izaberi i pokreni se“.

„Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na upotrebu motornih vozila koja koriste fosilna goriva kao energent. Cilj manifestacije je unapređenje životne sredine, odnosno zaštita životne sredine u urbanim sredinama.

Evropska nedelja mobilnosti dobija na značaju svake godine sve više i raste iz godine u godinu, ne samo u Evropi, kod nas, nego i širom sveta. Cilj ove manifestacije je promovisanje upotrebe javnog prevoza i biciklizma i pešačenja, umesto upotrebe motornih vozila. Ovom manifestacijom želi se skrenuti pažnja da je saobraćaj jedan od zagađivača vazduha i zagađivača životne sredine u urbanim sredinama, da je potreba da se smanji emisija zagađujućih materija i da se poveća kvalitet vazduha.

Nadam se da ćemo u Gradu Užicu uspeti sa planiranim aktivnostima da naš grad učinimo bar na nekoliko sati nešto zdravijim, mirnijim i prijatnijim za sve nas.

Kroz veliki broj planiranih aktivnosti do 22. septembra obeležićemo ovu manifestaciju, počev od promovisanja putem medija, LED ekrana na Gradskom trgu, gradskom sajtu i fejsbuk stranici Grada Užica.


Od danas, 17. septembra  je  otvorena onlajn anketa za sugrađane u vezi problematike u saobraćaju i trajaće do 30. septembra.

Radi promovisanja korišćenja javnog prevoza, u vrtiću „Poletarac“ na Carini u petak biće podeljene maske za upotrebu u javnom prevozu, odnosno u zatvorenom prostoru. Maske su reklamni materijal ove manifestacije, a namenjene su deci.

Akcija „16 000 stabala za 16 000 ložišta“ biće realizovana u oktobru, čime će se povećati broj zelenih površina u  urbanoj sredini.

Da bi podržali ljubitelje prirode i stimulisali sugrađane da što više pešače, u nedelju će biti dodela reklamnog materijala u vidu ranaca u klisuri reke Đetinje od 11 časova.

Kao podrška ovoj manifestaciji i podrška sugrađanima da ne koriste sopstvene automobile rukovodstvo Grada Užica će u ponedeljak 21. septembra peške doći na posao, a 22. septembra će Glavna ulica biti zatvorena za saobraćaj od 16 do 23 sata.


Inače, 27 gradova u Srbiji promovisaće čistu mobilnost kroz događaje i inicijative tokom Evropske nedelje mobilnosti, a to su: Aleksinac, Beograd, Boljevac, Čajetina, Gornji Milanovac, Kikinda, Kladovo, Kruševac, Kula, Mionica, Niš, Niš Opština Pantelej, Opovo, Vrnjačka Banja, Osečina, Petrovac na Mlavi, Pirot, Plandište, Sokobanja, Sombor, Srbobran, Svilajinac, Užice, Veliko Gradište, Vlasotince, Vrbas, Šabac.