Užice obezbedilo 30 stanova za izbegla i raseljena lica

Autor: uzice.rs
01. Jun 2020
Užice obezbedilo 30 stanova za izbegla i raseljena lica

Trideset porodica, izbeglih devedesetih godina iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji trenutno žive na teritoriji grada Užica, dobile su ključeve od stanova. Dve zgrade, koje su izgrađene u Gradskoj opštini Sevojno, finansirane su od strane donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio Grad Užice. 

 

Snježana Kulidžan izbegla je iz Mostara 1992. godine, i otišla u Bačku Palanku, kao srednjoškolka. 1998. se udaje i počinje da živi u Užicu, gde je do danas, sa svojom porodicom, bila podstanar. Nakon 28 godina života po tuđim kućama, Snježana sada ima svoj dom.

„Lično ne poznajem porodice, odnosno moje buduće komšije, ali znam da ni jednoj porodici nije bilo lako u prethodnom periodu i nekako se sve naše priče svedu na jedno – da smo svi mi u jednom trenutku izgubili svoj krov nad glavom i iza svih nas se kriju podstanarski životi. Samim tim, naša zahvalnost je sada zaista velika“, kroz suze je rekla Snježana Kulidžan.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naveo je da je Užice uvek bilo i biće grad koji će se truditi da pruži ruku podrške svima koji ove prostore izaberu za život.

„Nadam se da ćete u zdravlju i miru uživati u novim stanovima i da će vam sigurnost koju obezbeđuje krov nad glavom dati podstrek da se izborite za sve svoje snove“, poručio je Petković novim stanarima.

Inače, Regionalni stambeni program ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Do sada je izgrađeno 7.537 stambenih jedinica. Porodice su dobijale stanove, seoske ili montažne kuće i građevinske pakete, a do 2019. godine, oko 3.500 izbegličkih porodica dobilo je svoj krov nad glavom.

„Značajnu ulogu u ostvarivanju ovog programa imaju lokalne samouprave, koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju i na tome smo im svi veoma zahvalni. Uloga lokalnih vlasti i lokalnog stanovništva je veoma važna u smislu pružanja podrške izbeglim licima, koja su se opredelila za krajnju integraciju u Republici Srbiji“, rekao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, koji je prisustvovao uručenju ključeva izbegličkim porodicama.