Užice prednjači u konkursnom sufinansiranju medija

18. Septembar 2018
Užice prednjači u konkursnom sufinansiranju medija

Grad Užice u narednoj godini izdvojiće ukupno 15 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja u lokalnim i regionalnim medijima, dok će deo novca biti opredeljen  za prenose skupštinskih zasedanja, istakao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica na zajedničkom sastanku predstavnika lokalne samouprave sa pomoćnicom ministra za kulturu  Slavicom Trifunović i predstavnicima medija iz našeg grada. Povećanje od 50% u odnosu na tekuću godinu nije zanemarljivo, ali zahvaljujući stabilnosti budžeta prihvatili smo apel pomoćnice da kao i Čačak i Gornji Milanovac povećamo medijski kolač.

Sastanak
Više od 13 miliona biće izdvojeno za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa za građane Užica, koje će u skladu sa odlukama komisije biti raspoređeno za projekte televizijskih, radijskih i novinskih kuća i elektronskih portala.

Mi iz gradske uprave medije smatramo partnerima, jer nam  dosadašnje iskustvo pokazuje da sa obe strane postoji uvažavanje. Mi političari nismo od lokalnih i regionalnih medija doživljavali  tabloidne neprijatnosti, a kritike o našem radu koje dolaze iz medija smatramo dragocenim pre svega zbog građana koji se najviše i informišu iz lokalnih medija. Medijska kritika je način da i mi u gradskoj upravi iz ozbiljnih medija koji prate rad lokalne samouprave i ulove greške, da pazimo kako i šta radimo, rekao je gradonačelnik.

Sojka

Nekada direktorka marketinga Televizije Kanal 9, od 2004. do 2005. direktorka  JP Radio-televizija Kragujevac, a sada pomoćnica ministra kulture za informisanje i medije Slavica Trifunović kaže da je sa druge strane kamere mnogo veća odgovornost.  Iako je posao u medijima gde svakodenvno proizvodite sadržaje koji moraju dovesti gledaoce, slušaoce i čitaoce na taj medij, mesto pomoćnika ministra nosi posebnu odgovornost s obzirom na probleme sa kojima su suočeni lokalni i regionalni mediji u Srbiji, istakla je ona.


U 2019. godini konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja Ministrstva kulture i informisanja biće rapisani do 3. januara.

Ove godine nadležno ministrstvo na ukupno osam konkursa podelilo je 275 miliona dinara. Na konkurse je stiglo 1 300 predloga projekata, a za sufinansiarnje je odobreno 418 predloga projekata.

Ministarstvo kulture i informisanja u Užicu sa 3,4 miliona dinara u Užicu sufinansira pet projekata.

Trenutno u Srbiji postoji 2 300 medija u Srbiji, a čak 42% informiše se preko lokalnih i regionalnih medija.


 

U razgovoru sa gradonačelnikom Užica i lokalnim i regionalnim medijima ona je izrazila zadovoljstvo ističući da Užice prednjači u konkursnom sufinansiranje koje je jedan od modaliteta finansiranja medija. U Užicu se konkurs raspisuju već na početku godine, a za poštovanje je i odluka da se medijski budžet za narednu godinu uveća za oko 50%, smatra ona.

Pomoćnica ministra culture za informisanje i medije je u Užicu gde je boravila nakon sastanak u Gornjem Milanovcu i Čačku, rekla da je problematika medija u svim lokalnim sredinama slična i odnosi se na podmlađivanje kadra i nedovoljno finansijskih sredstava.

Oni koji završe fakultete i osposobe se za ovu zahtevnu i odgovornu profesiju u velikom procentu ostaju gde su se školovali. Vlasnici medija u lokalu treba da obezbede sredstva kojima mogu da osiguraju zadovoljavajući materijalni položaj novinarima u unutrašnjosti, čiji kvalitet često dolazi do izražaja, rekla je Trifunovićka.
Ona je dodala da Užice ima manje problema nego drugi gradovi u Srbiji jer lokalna samouprava prepoznaje značaj lokalnih i regionalnih medija i pomaže njihov razvoj.

Kolege u kabinetu

 

Ovome dodajemo da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tokom jučerašnjeg dana svim lokalnim samoupravama u Srbiji prosledilo obaveštenje ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da su medijski projekti oslobođeni plaćanja PDV-a, odnosno da se za njih ne izdaju fakture.

„Prenos sredstava koji se vrši u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa, ne smatra se komercijalnim transakcijama, odnosno na njih se ne primenjuju odredbe Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama“, navodi se u dopisu ministra Vukosavljevića lokalnim samoupravama.