Užice primamljivo za turiste iz Kine, Bosne, Slovenije i Makedonije

Autor: Biljana Kuzmanović
25. Decembar 2019
Užice primamljivo za turiste iz Kine, Bosne, Slovenije i Makedonije

Užice su tokom ove godine najviše posećivali turisti iz Kine, a zatim slede turisti iz zemalja bivše Jugoslavije, pre svega Bosne i Hercegovine, Slovenije a u značajnom broju u našem gradu su boravili i  gosti iz Makedonije.  Godina koja je na izmaku ostaće upamćena po značajnim ulaganjima uz pomoć resornog ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i gradske uprave, ali i timski rad zaposlenih u TO Užice sa ciljem promocije razvoja turizma na ovom području, ocenila je Danijela Đorđević- Arsić, direktorka Turističke organizacije Užice.

Ove godine prisutno je povećanje domaćih turista za 10 odsto i oko 12 odsto stranih, naglasila je ona podsećajući da TO Užice funkcioniše u tri celine, a to su Potpećka pećina, Info centar i konačište Grad.

Kada je reč o konačištu tokom naredne godine povećaće se kapacitet ovog objekta u samom centru grada  koji trenutno raspolaže sa 13 ležaja raspoređenih u šest soba. Kapacitet će biti proširen manjim apartmanom i jednom dvokrevetnom sobom koja  po potrebi može biti i trokrevetna. Od maja meseca naredne godine počeće radovi na proširenju i biće gotovi do kraje 2020. goidne.

Nakon rekonstrukcije Potpećke pećine koja je završena početkom aprila zabeležen je porast broja turista za oko 15 odsto u odnosu na period od prošlu godinu.Trudimo se da Potpećku pećinu koja je zaštićeno prirodno dobro, sačuvamo u svakom smislu, a u narednom periodu radićemo na podizanju na viši nivo njene zaštite, rekla je Đorđević- Arsić.

Podsećajući da je Info centar mesto smešteno u centru grada gde svi turisti mogu dobiti potrebne informacije o turističkoj ponudi našeg kraja, ali i kupiti širok asortiman suvenira tipičnih za naš kraj, ona je istakla da je ove godine akcenat stavljen na suvenire sa motivima Užičke republike.

Turistička organizacija Užica nastaviće u narednoj godini saradnju sa Železnicama Srbije koja je ove godine za 29. novembar rezultirala dolaskom Plavog voza sa grupom turista koji su obišli nekoliko lokaliteta na području Užica.

U godini koja je pred nama nastavićemo da pratimo trendove i da se prilagođavaju potrebama turista koji su sve zahtevniji, naročito strani. Zakon se promenio od 1. jula ove godine, očekujući da će seoska domaćinstva pospešiti svoje ponude. Elektronski turista dovešće do bržeg i lakšeg prijavljivanja turista, a jednostavnije će se sagledavati i potrebe i zamerke turista koji borave u određenim objektima.