“Užice se vraća na Mlečni put”

29. Jul 2021
“Užice se vraća na Mlečni put”

Naučnici procenjuju da preko 80% stanovništva naše Zemlje živi u uslovima svetlosnog zagađenja i da većina dece rođene početkom 2000-tih godina nikada neće iskusiti prirodnu tamu i zvezdano nebo. Prekomerna i blještava veštačka rasveta ne zaklanja samo pogled na zvezde, nego drastično menja biološki ciklus brojnih životinja, pa i nas samih! Na predavanju “Užice se vraća na Mlečni put” saznaćete šta je to svetlosno zagađenje i zašto je važno da vratimo zvezde u naše gradove.

Naučno-popularno predavanje i publikovani priručnik o svetlosnom zagađenju su deo projekta “Ekološka Supernova – popularizacija problematike svetlosnog zagađenja” finansiranog od strane Centra za promociju nauke i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Predavač je Dajana Bjelajac, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ovo predavanje, propraćeno muzikom i sjajnim fotografijama, biće održano u bašti Gradskog kulturnog centra u petak 30.jula sa početkom od 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Ovome dodajemo da će poznati užički muzičar, Željko Dimitrijević – Banat nastupiti u bašti GKC-a u petak 30.jula sa početkom od 20 časova u okviru naučno-popularnog predavanja ”Užice se vraća na Mlečni put” koje realizuju članovi NVO Carpe Noctem u periodu od 20 časova i 30 minuta do 21,15 časova.

Posetioci će imati priliku da pre i nakon predavanja čuju muzičko putovanje od flamenka, preko bluza i džeza do savremenih pop-rok melodija.