Užice slavi rođendan

09. Oktobar 2018
Užice slavi rođendan

Zbog prvog pisanog dokumenta iz 1329. godine u kome se pominje naziv Užica  u” jednoj zadužnici iz dubrovačkih spisa u kojoj je zapisano da je 9. oktobra 1329. godine neka Mila, žena nekog Sklavka iz Užica, u nekom sudskom postupku za neku Radoslavu Biserku položila 4 perpera i 8 groša”, ovo je i zvanični Dan grada, koji se obeležava kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama. 

Tradicionalno počinje defileom mališana iz predškolskih grupa. Polazak je ispred Narodnog muzeja u 10, 30 i dalje  glavnom ulicom ka Gradskom trgu gde je u 11 časova planiran program „Deca za decu“. U slučaju kiše maskenbal i program za decu će se održati u nekom drugom terminu.

Otvaranje izložbe „Mleko i krv“ (iz fonda Slobodana Penezića Krcuna) je u 13 časova u Svečanoj sali Gradske kuće. Užičani će izložbu nakon 09. oktobra moći da vide u Istorijskom arhivu gde će biti premeštena od srede 10. oktobra.

Svečana sednica Skupštine grada povodom Dana grada, kao i dodela nagrada i priznanja grada Užica za 2018. godinu, održaće se 9. oktobra u Narodnom pozorištu Užice sa početkom u 18 časova. Specijalni muzički gost ovim povodom je Jelena Tomašević.

Podsećamo, da tokom rođendanskog dana, korisnici Javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji grada Užica mogu besplatno da se voze na svim autobuskim linijama u okviru gradskog i prigradskog prevoza putnika.

U okviru obeležavanja Dana grada, u utorak 9. oktobra na parkiralištima sa SMS sistemom naplate, kao i na parkingu na mestu srušene pošte neće se vršiti naplata parkinga. Naplata parkinga jedino će biti u Javnoj garaži.

Takođe danas, u vremenu od 8 do 24 časa na Gradskom bazenu za sve građane je besplatno plivanje.