Užice srcem za “Licidersko srce”

15. Avgust 2016
Užice srcem za “Licidersko srce”

8. međunarodni dečji festival folklora počeo je danas u Užicu i trajaće do petka, 19. avgusta. Na tradicionalnom prijemu u gradskoj kući Tihomir Petković, gradonačelnik Užica je istakao da, ovaj festival iz godine u godinu na najbolji način neguje i čuva folklor kao deo kulturnog i nacionalnog identita svih zemalja učesnica. Petković je gostima poželeo prijatan boravak u Užicu i okolini, naglašavajući da su igra i pesma jedinstven jezik među ljudima koji ruši sve granice.

Na festivalu će se predstaviti oko 1000 učesnika starosti do 16 godina koji dolaze iz Češke Republike, Izraela, Rusije, Litvanije, Tunisa, Italije,, Meksika,Alžira i dva dečja ansambla iz Republike Srpske. Od domaćih nastupiće dečji ansambli iz Bečeja, Vladičinog Hana, Berivojca sa Kosova i Metohije i Trstenika, kao i dečji ansambli kulturno-umetničkih društava iz Arilja,Kosjerića,Bajine Bašte,Požege i Zlatibora. Iz Užica, kao grada domaćina nastupiće ansambli UG „Era”, Prvi partizan,Sevojno i Zavičaj iz Zlakuse.
Gordana Paunović, predsednica Udruženja „Era“ veruje da će svih pet dana trajanja festivala učesnici naići na dobar prijem publike kako u Užicu tako i u Bajinoj Bašti, Višegradu, Požegi i na Zlatiboru.

Za četvrtak, 18. avgust od 10 časova u Domu “Petar Radovanović” planirana je tribina “Deca čuvari tradicije”, dok će poslednjeg dana festivala, u petak, gosti od 10 časova prisustvovati grnčarskoj radionici u Zlakusi.

Tradicionalne folklorne igraonice biće držane u Gradskom kulturnom centru u utorak i petak (16. i 19. avgusta).

Tokom svih festivalskih dana, na mestima gde su planirana dešavanja, biće organizovana humanitarna akcija “Licidersko srce deci” za pomoć u lečenju četvorogodišnjeg Marka Vujovića.

Organizator festivala je Udruženje građana “Era”, suorganizatori su grad Užice, predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, TO Zlatibor i preduzeće “Andrićgrad”. Pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, a festival su podržali i Stalna radna grupa za ruralni razvoj u Jogoistočnoj Evropi u saradnji sa Nemačkom agencijom za medjunarodnu saradnju (GIZ), kao i opštine Bajina Bašta, Požega i Čajetina.

Treba istaći da se Licidersko srce, festival dečjeg folklora, nalazi na listi svetskih festivala CIOFF-a.