Užički osnovci u Trogenu

24. Decembar 2017
Užički osnovci u Trogenu

U okviru  projekta  „Obrazovanje za prava deteta“, koji realizuje Užički centar za prava deteta uz podršku  Pestaloci dečije fondacije, grupa od 40-toro osnovaca  je boravila u Pestaloci dečijem selu u Trogenu  Švajcarska.  Učenici  iz  Osnovne škole  „Nada Matić “ i  Prve osnovne škole kralja Petra II, su u pratnji svojih šest nastavnika – supervizora imali priliku da uživaju u svim pripremljenim  sadržajima, u periodu  od 23. novembra, do  6.  decembra 2017.  Pored  učenika iz Užica, u programu su učestvovali i učenici  iz Moldavije.

Trogen radionica

U periodu razmene učenici i supervizori su aktivno  učestvovali u edukativnim  radionicama. Teme koje su obrađivali su interkulturalno obrazovanje, razumevanje različitosti, sa posebnim fokusom  na  identitet, antidiskriminaciju, prava deteta, nenasilno razrešenje konflikata. Sve  aktivnosti koje su realizovane u okviru radionica su zasnovane na UNESKO ciljevima obrazovanja: učiti da znam, učiti da uradim, učiti da živim zajedno sa drugima, učiti da budem razvijena ličnost.

Trogen u snegu

Pored visokokvalitetnih obrazovnih sadržaja u kojima su  učestovali radnim danima, vikendom su obilazili Švajcarsku. Tako su imali mogućnost da obiđu Cirih i posete Nacionalni muzej, Muzej glečera i Lavirint ogledala u  Lucernu, kao i Sent Galen, kroz istraživačke zadatke koje su dobili. Nakon vožnje gondolom i posete Santisa, najvišeg vrha, na Alpima, obišli su malo planinsko mesto  Apencel, poznato po suvenirima.

Ono što je privuklo posebnu pažnju kod mladih je poseta  Centra nauke „ Tehnorama “, gde su učestvovali  u svim  ogledima (Teslini izumi, nastanak vulkana, pravljenje kristala, proizvodnja struje, pokretanje glečera itd.).  Po rečima mladih,  poseta  vodopadima,  na reci Rajni,   učinila je  da se osećaju kao u bajci.

Tokom  boravka u dečijem selu, mladi su snimili  radio emisiju, čiji su sadržaji vezani za teme obuke.  Vratili su se u Užice puni energije, radosti i predivnih utisaka. Veliki broj dece kaže da je ovo nešto najbolje što im se desilo u toku života, da su naučili dosta novih stvari i iskazuju veliku zahvalnost što im je pružena ovakva prilika.

Ono što nas očekuje u narednom periodu je realizacija Akcionih planova, koje su sami osmislili u Trogenu, sa ciljem da prenesu stečena znanja svojim vršnjacima koji nisu imali priliku da otputuju.

Užički centar za prava deteta već 14 godina omogućava da osnovci i srednjoškolci iz Užica, ali i brojnih drugih gradova iz Srbije, učestvuje u interkulturalnom programu razmene.