Užički projekti najbolje ocenjeni

07. Septembar 2017
Užički projekti najbolje ocenjeni

Od ukupno 11 projekata za koji se ove godine finansiraju u okviru programa „Mladi su zakon“ prema bodovanju, tri projekta iz Užica su na samom vrhu tabele.

Najbolje ocenjen je projekat neformalne grupe “IT 5-ERA-c” pod nazivom Web West Weekend, dok se na drugom mestu našao projekat Užičkog centra za prava deteta, “Budi cool- reaguj na vršnjačko nasilje”.

HumanitERE kroz projekat “Nova šansa”  podstaći će druženje omladine sa vršnjacima sa invaliditetom i radiće na odtklanjanju predrasuda i sklapanju trajnih  prijateljstava, kroz kreativne radionice, ples, recitovanje u Domu „Petar Radovanović“ uz učešće i dece iz produženog boravka.

Kompletan spisak odobrenih projekata OVDE.

IT peterac

Konferencija Web west weekend koju u saradnji sa Udruženjem “RAZVOJ UE” realizuje neformalna grupa IZ 5-ERA-c biće održana 20. i 21. oktobra. Prema najavi organizatora, na drugoj po redu konferenciji koja je posvećena intenzivnijem razvoju IT-a u Užicu, biće predstavljen međunarodni start-up, čiji je glavni zastupnik u Srbiji, jedan mladi momak rodom iz Zlatiborskog okruga. Na konferenciji će se dogovoriti i o funkcionisanju društvenih mreža, internet marketingu, IT pravu, kao i  primeni informativnih tehnologija u obrazovanju i poljoprivredi.

Zbog istraživanja koja govore da je čak trećina mladih u Srbiji bila direktno izložena uvredama od svojih vršnjaka, i da je svako drugo dete doživelo da mu lične stvari budu namerno uništene a veliki broj dece je bio žrtva ponižavanja zbog svojih uverenja ili stavova, nastala je ideja za projekat  “Budi cool- reaguj na vršnjačko nasilje”.

Aktivnosti u okviru ovog projekta su rad vršnjačkih edukatora za prevenciju nasilja koji će prenositi vršnjacima informacije i stečena znanja, kroz zanimljiv i interaktivan način, uz dosta digitalnog odnosno multimedijalnog sadržaja. Centralna aktivnost je javni događaji koje će mladi organizovati u GKC-u za svoje vršnjake ali i za sve zainteresovane građane, uz predstavljanje edukativnog videa koji će sami snimiti i kreirati a posetioci će imati priliku i da učestvuju u kvizu, vezanom za ovu temu—naglasila je Aleksandra Polić iz Užičkog centra za prava deteta.

Inače, prema konkursnoj listi za  projekat “Web west weekend” odobrena su sredstva u iznosu od  60 720 dinara, za  projekat “Budi cool, reaguj na vršnjačko nasilje” ­ 59 600 dinara, dok je projekat “Nova šansa” vredan 49 500 dinara. Sve projektne aktivnosti će biti realizovane do kraja oktobra ove godine.

Dragana Pantelić, koordinatorka  Kancelarije za mlade je istakla da je za realizaciju programa „Mladi su zakon“, koji finansira Ministarstvo za sport i omladinu, u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu ove godine opredeljeno 900 000 dinara.