Užičko izdavaštvo predstavljeno na Međunarodnom sajmu knjiga

Autor: uzice.rs
25. Oktobar 2023
Užičko izdavaštvo predstavljeno na Međunarodnom sajmu knjiga

Na 66. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu užičko izdavaštvo predstavlja se na objedinjenom štandu sa 37 izdavača i 92 naslova. Promociji izdanja u sali “Ivo Andrić” prisustvovao je i Ratko Trmčić član Gradskog veća, koji je pozdravio izlagače i prisutne i poželeo im da uživaju u prazniku knjige.

“Grad Užice već 32 godine učestvuje na ovoj najstarijoj i najvažnijoj književnoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi. Negujemo kulturu čitanja i uvek dajemo podršku održavanju ovako značajne manifestacije. Ovog puta naš grad na objedinjenom štandu, gde su i opštine iz naše okoline, predstavlja 15 izdavača sa 29 knjiga. Ovde danas promovišemo nova izdanja koja su svojim objavljivanjem probudila pažnju užičkih čitalaca”, naglasio je Trmčić.

Govoreći o delima koja su zasluženo pred publikom Međunarodnog sajma knjiga, Trmčić je istakao da su ta izdanja doprinos užičkog kraja savremenom izdavaštvu i negovanju kulture čitanja, koju posebno ne smemo zaboraviti u vreme brzih tehnologija.

“Među njima su autobiografsko delo arheologa Marka Popovića, zaslužnog za obnovu užičkog Starog grada, naslovljeno “Hronika ejdne užičke porodice”.Tu su i “Razgovori sa Gojkom Tešićem” koje je priredio Zoran jeremić. O našem poznatom fudbalskom klubu duge tradicije svedoči knjiga “Prvi vek Slobode” autora Nemanje Nešića. Povodom značajnog jubileja stogodišnjice postojanja užičkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, objavljena je monografija “Vek protiv vatre”. Pred vama su i knjige “Sjenica od 1252. fo 2022”, zatim “Biografski leksikon Zlatibora” neumornog pisca Milisava Đenića sa živopisima 448 zamenitih Zlatiboraca, takođe i lepa priča o nekadašnjem životu u našim selima “Sećanja iz detinjstva i rane mladosti” Milivoja Smiljanića u izdanju muzeja “Staro selo” kao knjiga “Misija dobrote” kojom je obeležen vek postojanja Kola srspkih sestara Užice”.

Prema Trmčićevim rečima, svako književno delo bilo da je klasično ili elektronsko uvek će naći put do čitaoca .

“Verujem da će trajati i brzim tehnologijama odoleti, jer kakvo god da je vreme, knjiga u njmu ima svoje mesto, svejedno u kojoj formi je publikovana. A ona u klasičnom obliku, kakvoj smo mi stariji verni od detinjstva, ne zahteva ni baterije ni kablove, može se čitati i tamo gde nema struje”.

Međunarodni sajam knjiga na kome se užičko izdavaštvo predstavlja u Hali 4. svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju. Za posetioce je otvoren do 29. otobra.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs