Vašar starih zanata čuva tradiciju

04. Avgust 2016
Vašar starih zanata čuva tradiciju

Šesti vašar starih zanata i zanimanja svečano će otvoriti dr Nedeljko V. Radosavljević, naučni savetnik Istorijskog instituta u Beogradu u subotu, 6. avgusta u 12 časova u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Pored izlaganja i prodaje proizvoda, zanatlije će posetiocima predstaviti tradicionalne zanatske tehnike izrade proizvoda. Od 11 do 14 časova planirana je radionica za decu nazvana Pleplitanje niti.

Od 12 do13 časova gostima će se predstaviti zdravičari, dok je za period od 12 do 16 časova planirano predstavljanje upotrebnih vrednosti zanatskih proizvoda i pripremanje hrane na tradicionalan način.

Inače, organizovanjem Vašara starih zanata i zanimanja Muzej na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu daje doprinos u očuvanju, popularizaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća, kulturnog identiteta, materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, koji se promovišu integrisani kroz kulturnu, obrazovnu, zabavnu i turističku ponudu.

Kroz planirani program posetiocima Muzeja predstavljaju se tradicionalne tehnike i veštine izrade zanatskih proizvoda, domaća radinost sa područja i njihovi proizvodi, dok se kroz prateće programe ističu i upotrebne vrednosti zanatskih proizvoda.

Treba istaći da izrada zanatskih proizvoda predstavlja individualnu kreativnost sa lokalnim i regionalnim karakteristikama. Ručno rađeni predmeti nasuprot industrijskoj proizvodnji, nose priče i poruke u kojima možemo tražiti alternative za savremeni način života u budućnosti.

Zanatska umeća deo su nematerijalnog kulturnog nasleđa, koje obezbeđuje društvenim zajednicama i njihovim pojedincima osećaj kulturnog i nacionalnog identiteta. Njihov značaj je i u tome što predstavljaju glavnog pokretača kulturne raznolikosti, ljudske kreativnosti i garanta održivog razvoja.