Vaskularne komplikacije dijabetesa – dijabetesno stopalo

Autor: Gordana Ivanović, farmaceut/porodični aromaterapeut
15. Novembar 2022
Vaskularne komplikacije dijabetesa – dijabetesno stopalo

Dijabetes mellitus je najčesća endokrina bolest u našoj zemlji. Procenjuje se da u Srbiji ima približno 700.000 obolelih. Komplikacije bilo mikro ili makro vaskularne nastaju zbog ateroskleroze krvnih sudova koja kasnije vodi do okluzije krvnih sudova.

Ateroskleroza perifernih arterija, češće zahvata arterije nogu, manifestuje se kao grčeviti bol koji se javlja tokom hodanja.

Autonomna neuropatija se dovodi u vezu sa suvom kožom i smanjenim znojenjem koji doprinose problemima sa stopalima.

Ulceracije na stopalima se javljaju i zbog neuropatije, ateroskleroze arterija, loše nege stopala i hiperglikemije. Kada su nervi oštećeni može doći do smanjene osetljivosti na bol, hladnoću ili toplotu u nogama i stopalima. Posekotine i rane mogu da se pogoršaju jer pacijent ne prepoznaje da ih ima, rane i infekcije sporije zaceljuju ili uopšte ne zarastaju.

Da bi se problemi otkrili na vreme, svakog dana treba pregledati stopala na osvetljenom mestu i ispratiti da li ima plikova, ispucale kože, posekotina, povreda koje ne zarastaju dobro, promena boje – plave ili crvene regije.

Stopala ne treba tuširati vrelom vodom, već toplom, dobro osušiti regiju izmedju prstiju, ne držati dugo stopala u vodi .

Ako je koža suva neguje se obavezno kremama sa ureom ili mogu se koristiti aromaterapeutski preparati sa osnovnim uljima:

  • macerata nevena,
  • ulja šargarepe,
  • ulja avokada i
  • eteričnim uljima kamilice, lavande, Smilja, palmarose, labdanuma.

Stopala treba zaštiti od eventualnih ulceracija udobnom obućom, na čarapama / sooknama ne treba da ima rupica, obuća ne treba biti uska i sa nižim štiklama.

Samo edukovan pacijent može da predupredi eventualne komplikacije koje mogu dovesti i do gangrena, ili čak i amputacija.

“ Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake –  lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za video konsultacije DokTok, kao i na DokTok mobilnoj aplikaciji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju.”