Večeras nebeski spektakl najduži u ovom veku

27. Jul 2018
Večeras nebeski spektakl najduži u ovom veku

U noći između 27. i 28. jula, dogodiće se veliki nebeski spektakl – potpuno i najduže pomračenje Meseca, koje će početi od 21.30 i trajaće do 00.20.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01 pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 01.29. Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva, Mesec će početi da ulazi u Zemljinu senku u 20.24, a 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

Drugo pomračenje Meseca u ovoj godini biće vidljivo u velikim delovima Australije, Azije, Afrike Evrope i Severne Amerike.

Puno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.

Inače, pomračenje Meseca se događa prilikom ulaska Meseca u Zemljinu senku. Najduže dosadašnje pomračenje Meseca trajalo je 6.30 sati.

Iz Srbije pomračenje Meseca će moći da se posmatra u trajanju od gotovo pet i po sati, a totalno pomračenje će trajati sat i 43 minuta.

Vrhunac pomračenja je najavljen za tačno 22:21 sati.

Vidljivi će biti i Venera, Jupiter, Saturn, Mars.

Sve faze pomračenja Meseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrva i sa područja Kaspijskog mora.