Večeras se podiže festivalska zavesa

04. Jun 2021
Večeras se podiže festivalska zavesa

Odloženi prošlogodišnji 25. Jugoslovenski pozorišni festival počinje u petak, 4. i traje  do srede, 9. juna 2021. godine u Narodnom pozorištu Užice. Cena kompleta karata u parteru u sredini iznosi 5.000 dinara, dok je cena kompleta karata u parterima sa strane i na balkonu je 4.000 dinara. Prodaja pojedinačnih karata po ceni od 1 500 dinara počela je 1. juna.

Repertoar XXV Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Petak 4.jun 2021.god. u 19 časova i 30 minuta
Beogradsko dramsko pozorište koprodukcija sa Beo Art produkcijom Beograd
Fedor Šili (po motivima roma Bernharda Šlinka) “ČITAČ”, reditelj Boris Liješević

Subota 5.jun 2021.god. u 19 časova i 30 minuta
Narodno pozorište Sarajevo
Saša Anočić “O MEDVJEDIMA I LJUDIMA”, režija Saša Anočić

Ponedeljak 7.jun 2021.god. u 19 časova i 30 minuta
Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd
Ljubomir Simović “PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ”, režija Jagoš Marković

Utorak 8.jun 2021.god. u 19 časova i 30 minuta
Narodno pozorište Subotica
Petar Mihajlović “RADNIČKA HRONIKA”, režija Veljko Mićunović

Sreda 9.jun 2021.god. u 19 časova i 30 minuta
Novi Tvrđava Teatar Novi Sad ( Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz, Grad teatar Budva, East West Centar Sarajevo)
Prema romanu Aleksandra Tišme “UPOTREBA ČOVEKA”, dramatizacija Fedor Šili i Boris Liješević, režija Boris Liješević
Predstava se realizuje u okviru zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost”, koji u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori sprovode UNESCO, UNICEF i UNDP.

Nagrade koje se dodeljuju na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu su ardalioni koji nose naziv po hrišćanskom svetitelju koji je bio glumac, Svetom mučeniku Ardalionu. Kao i na prethodnim festivalima i ove godine biće dodeljeno devet ardaliona i to: za najbolju predstavu, režiju,najbolju žensku i mušku ulogu, mladog glumca, za scenografiju, kostim, epizodu i specijalni ardalion koji se dodeljuje za neki od segmenata koji nagradama nije obuhvaćen. Publika će kao i do sada, na kraju svake predstave ocenjivati predstave što se na kraju sabira  za konačnu ocenu.

Ono što razlikuje ovogodišnji festival od prethodnih je smanjen broj članova žirija.  Umesto pet sada će biti tri člana. Predsednik žirija je Profesor emeritus Svetozar Rapaić, dok su u žiriju i glumica Dragana Varagić i Janko Ljumović, producent iz Crne Gore.

Pratećih festivalskih programa ove godine neće biti, sem tradicionalne izložbe fotografija prethodnog festivala, Radovana Baje Vujovića, kojom će festival tradicionalno biti otvoren.

Podsećamo, Jugoslovenski pozorišni festival postoji od 1996.godine. Pokrenut je u Užicu na predlog tadašnjeg direktora pozorišta Branka Popovića, a od samog starta festival uživa podršku Ministarstva culture.

Na festivalu su do 2007. godine, kada dobija i podnaslov „Bez prevoda“ nastupale samo predstave iz Srbije i Crne Gora. Od te godine učešće u festivalu povereno je i pozorištima iz drugih republika SFRJ. Uglavnom se publici u Užicu predstavljaju pozorišta iz Srbije, BIH, Crne Gore i Hrvatske. Jedne godine je učestvovala i predstava iz Slovenije a jedina zemlja nekadašnje Jugoslavije, koja se nije predstavila na festivalu u Užicu je Makedonija.

Inače, od osnivanja do ove godine u užičkom Narodnom pozorištu izvedeno je 175 festivalskih predstava.