Vergov “Rujni Zlatibor”

27. April 2018
Vergov “Rujni Zlatibor”

U dvorani Muzeja na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu je otvorena izložba slika Radomira Vergovića pod nazivom “Rujni Zlatibor”, koja će trajati do 17.maja.

Tokom 50 godina stvaralaštva, umetnik Radomir Rade Vergović je obeležio užičku i srpsku likovnu scenu u slici i crtežu, ali i u grafičkom oblikovanju knjiga, karikaturi i mozaiku.

Vergović je rođen u Užicu 1939. godine. 1960. godine je diplomirao  na Višoj pedagoškoj školi i prvi put samostalno izlagao u Užicu. Sledeće godine upisuje studije slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana i Rajka Nikolića. Diplomirao je 1966. godine i izlagao na izložbi diplomskih radova studenata Akademije u salonu ULUSa.

Jedan je od osnivača Udruženja likovnih radnika Užica Pivo Karamatijević, 1970. godine, a od 1972. postaje član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti ULUPUS.

Dobitnik je prve i druge nagrade za slikarstvo ULR Pivo Karamatijević, Nagrade grada Užica za slikarstvo, dva puta nagrađen  Zlatnom značkom Kulturno prosvetne zajednice Beograd, Nagrađen jugoslovenskom nagradom za slikarstvo Međurepubličke zajednice za kulturu u Pljevljima, dobitnik nagrade ULUPUDSa za životno delo…