VI Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival” od 22. do 30. avgusta

Autor: uzice.rs
20. Avgust 2021
VI Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival” od 22. do 30. avgusta

VI Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival” biće otvoren u nedelju 22. avgusta. I ove godine kroz raznovrsne sadržaje tokom osam dana festival će objediniti tradiciju, kulturno nasleđe i prirodu. Uz poziv Užičanima, ali i svim građanima iz okruženja da prisustvuju otvaranju, ali i svim drugim sadržajima gradonačelnica Užica dr Jelena raković Radivojević istakla je da ovih dana zaista možemo biti ponosni, jer iz našeg grada odlaze najlepše slike.

“Puzijada, koncerti na Gradskom trgu, Festival Licidersko srce obradovali su Užičane svih generacija, naročito posle teške prethodne godine u kojoj nije bilo moguće organizovati nijednu od manifestacija. Zato je i danas posebno zadovoljstvo najaviti još jedan događaj po kome smo već postali prepoznatljivi. “Žestival” će u narednim danima oživeti u potpunosti duh kulturnog nasleđa, prirode i tradicije. Naši prirodni resursi, turistički potencijali, kulturno – istorijsko nasleđe i tradicija ovog kraja biće dostupni pre svega Užičanima, a onda i svim posetiocima i turistima kroz brojne aktivnosti i događaje na omiljenom mestu okupljanja – Gradskom trgu.

To je ono što želimo, da Užice u budućnosti bude grad festivala, manifestacija i događaja prilagođenih svim generacijama, svojim građanima ali i što većem broju posetilaca iz zemlje i inostranstva. Uz bogato kulturno istorijsko nasleđe i turističke potencijale koje imamo i one u koje ulažemo ne sumnjamo u uspeh. Stari Grad, Hidrocentrala, klisura reke Đetinje, Muzej na otvorenom u Staparskoj banji i najavljena gradnja novog mosta na Đetinji otvoriće nam vrata za dalji razvoj turizma, a već tradicionalne manifestacije dodatno će obogatiti turističku ponudu”, dodala je gradonačelnica.

Kako ističe Branislav Mitrović predsednik organizacionog odbora “Žestivala”, koji organizuju grad Užice, Regionalna privredna komora, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Poljoprivrena savetodavna stručna služba Užice, Turističke organizacije i Poslovni klub zapadna Srbija, doživeo je određeni koncepcijski iskorak.

 

“Ove godine poseban akcenat i fokus stavljamo na kulturno nasleđe, ali ne zaboravljamo ono od čega smo krenuli, a to je promocija autentičnih i tradicionalnih proizvoda iz našeg kraja. Želimo da podržimo i podstaknemo naše lokalne proizvođače koji spravljaju autentične tradicionalne proizvode, na jedan starinski način, ali oplemenjene i obogaćene novim sadržajem, ambalažom i marketingom. Svake godine naši lokalni prozvođači i voćnih rakija, džemova i sireva, narodnih nošnji, suvenira su sve bolji i bolji u tome i imaju sve bolje i veće tržište. Drugi segment tog poslovnog događaja, koji jeste “Žestival”, je činjenica da mi od njega očekujemo da poveže naše lokalne proizvođače sa trgovinskim centrima, hotelijerima, restoranima. Takođe i priroda jeste poseban segment na koji želimo da ukažemo i jedan ceo dan smo posvetili tome.”

Za dan posvećen prirodi zadužena je Regionalna razvojna agencija Zlatibor a po rečima Miroslava Ivanovića osmišljen je zanimljiv celodnevni sadržaj pod nazivom “Povratak prirodi” koji će biti realizovan 28. avgusta.

“Aktivnosti su podeljene na tri lokacije u klisuri reke Đetinje i to Gradska plaža, Velika brana i Staparska banja. Da bi potencijalni učesnici imali dovoljno vremena da učestvuju aktivnosti su podeljene u prepodnevne i poslepodnevne.  Dobili smo dozvolu da otvorimo Hidrocentralu za turističke posete i ova poseta će biti stručno vođena od kustosa Narodnog muzeja i za sve zainteresovane biće besplatna. Vožnja kajakom, planinarenje, penjanje na prirodnoj steni, vožnja zip lajnom, vožnja bicikala i neolit za decu uz obezeđeno osiguranje i osveženje, dovoljan su razlog da ovaj dan okupi veliki broj učesnika.”

“Žestival” otvara etno grupa “Trag” koncertom na Gradskom trgu, nakon čega su i u narednim danima planirani brojni sadržaji. Tribine, izložbe, panel diskusije, poslovni susreti, izložbeno – sajamski dan, nezaobilazno Boemsko veče i jedina originalna, najveća na svetu, lepinja sa sve…

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.