Vikend bluza i roka

15. Jun 2017
Vikend bluza i roka

16. po redu „IN Wires“ festival u organizaciji ljubitelja bluza i roka„Glas iskustva“ (VOX EXPERIENCE), biće održan u GKC-u u petak, 16. i subotu, 17. juna.

 

Na jedinom festivalu ovog žanra na području Zlatiborskog okruga ali i na teritoriji Crne Gore i  Republike Srpske, pored muzičkog dela programa biće priređeni i prateći programi vezani  za bluz i rok kulturu. Publika će tako biti u prilici da pogleda izložbe slika, muzičke radionice, izložbe fotografija, promocije knjiga, CD izdanja, perfomanse i drugo, najavio je Miloš Milivojević, izvršni producent festivala.

 

Do sada su na festivalu nastupale sve aktuelne bluz grupe iz Srbije i to: Raw Hide, Di Luna Blues Bend, Pera Joe Blues Bend, Point Blank, The Highlanders, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, The Gamblers…

Podsećajući na učesnike prethodnih festivala organizatori su nabrojali i predstavnike rok scene, navodeći Decu loših muzičara, Električni orgazam, Night Shift, Dejana Cukića…

Od šestog festivala nastupaju i vrhunske evropske i američke bluz grupe: Jefferson Starship iz SAD, Joshua Blue iz Velike Britanija, Little G. Weevil Band iz Mađarske, St. Johnny Band iz Češke, ali i  El Kachon iz Slovenije i Nick and The Backbone iz Grčke.

 

Milojević je podsetio i da su u okviru pratećeg programa festivala tribine održavali i naši poznati muzički kritičari i novinari Žikica Simić, Petar Peca Popović, Petar Janjatović, Zoran Panović i Bane Lokner, izlagali su slikari Saša Stojanović, Vojislav Stanojčić i Radovan Marinković, svoje knjige su promovisali Dejan Cukić, Damir Malešev, Goran Živanović, Ivko Živković, Žikica Simić, Mihailo Pantić i drugi.

On tvrdi da je organizacijom ovog festivala Užice postalo prepoznatljivo kao grad koji daje svoj doprinos kulturnoj decentralizaciji i kvalitetnoj kulturnoj ponudi regiona.

KZN

Marina Pešić, autorka prve samostalne izložbe kaže da će ljubitelji fotografije biti u prilici da vide kako muzika utiče na publiku ali i same izvođače. Ona je naglasila da će na četiri panoa biti izloženo 100 fotografija izvođača koje isključivo lično voli da sluša. Izložba će trajati 10 dana posle festivala, najavili su organizatori.

Ulaznica za jedno veče festivala prodaje se po ceni od 300 dinara, a za obe večeri 500 dinara.

Direktor festivala, Aleksandar Đokanović izrazio je zahvalnost gradu Užicu na podršci od 140 000 dinara. On je podsetio da je šest godina festival pomagala i ambasada SAD u Beogradu, a do pre šest godina tri puta uzastopno stizala je i finansijska injekcija od Ministarstva kulture.