Kvalitetan med i u otežanim uslovima

11. Mart 2017
Kvalitetan med i u otežanim uslovima

Godina iza nas donela je dosta turbulencija na pčelinjacima u okolini Užica što se posebno odrazilo na smanjenje prinosa meda, ocenjuje Petar Lukić, predsednik Društva pčelara Užica.

Na godišnjoj skupštini društva on je naglasio da u Užicu nema drastičnih gubitaka, ali da su pčelinjaci u Bajinoj Bašti, Požegi, Arilju i drugim opštinama Zlatiborskog okruga gotovo desetkovani.

Pčelar je uvek odgovoran za sve što se dešava na pčelinjaku, naglašava Lukić, dodajući da su stradanja pčelinjih društava posledica niza faktora među kojima je i neadekvatno zazimljavanje.

Pčelar je najodgovorniji za stanje svog pčenlinjaka Foto--URP

Pčelar je najodgovorniji za stanje svog pčenlinjaka Foto–URP

Da bi edukovali mlade pčelare kojih je sve više u Užicu se godinama unazad organizuje Debatni klub od novembra do marta. Edukacija članstva važna je i zbog evidentnih klimatskih promena koje utiču na pčelarenje. Neadekvatna upotreba pesticida u toku cvetanja voća, može da dovede do pomora pčela pa zbog obostrane koristi pčelari i voćari moraju graditi odnose poštovanja.

Pčele su neophodne za oplemenjivanje voća tako da je ulaganje u ovaj resor poljoprivredne proizvodnje vrlo isplativ, kaže Sanja Janković, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu. Ona je podsetila da je iz agrarnog budžeta grada Užica u 2016. godini za razvoj pčelarstva izdvojeno milion dinara.

Prošla 2016. godina bila je jedna je od najlošijih za proizvodnju meda Foto--URP

Prošla 2016. godina bila je jedna je od najlošijih za proizvodnju meda Foto–URP

Inače, prošle godine u društvu pčelara u Užicu bilo je registrovano 228 članova koji prosečno raspolažu sa po 65 košnica. Zahvaljujući projektu Regionalne razvojne agencije Zlatibor 40 mladih pčelara su dobili po 15 rojeva sa košnicama. 

Užički pčelari s ponosom ističu da su ispred kolega iz drugih sredina po kvalitetu meda. To potkrepljuju činjenicom da su svi medovi koji su otkupljeni od članova društva iz Užica ocenjeni kao visokokvalitetni i da nijedan uzorak nije bio neispravan.

U cilju formiranja školskog pčelinjaka i prakse učenika Poljoprivredne škole iz Požege, koja nosi ime najpoznatijeg požeškog pčelara i pčelarskog pisca Ljuba Mićića, društvo iz Užica poklonilo je krajem juna prošle godine navedenoj školi tri roja i centrifugu.