Voda skuplja zbog troškova prerade i planirane rekonstrukcije

30. Septembar 2020
Voda skuplja zbog troškova prerade i planirane rekonstrukcije

Stavke za obračunatu potrošnju vode i kanalizacija na računima Sistema objedinjene naplate građanima Užica na oktobarskom računu biće uvećane za 18%, potvrdili su članovi Gradskog veća na sednici održanoj u ponedeljak, 28. septembra. Razlozi za poskupljenje su povećani troškovi prerade vode u novom postrojenju koje je u funkciji od kraja februara prošle godine, ali i potreba da se počne rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na području grada.

Direktor “Vodovoda” Duško Ljujić je rekao da dosadašnja cena od 50, 33 dinara  vode po kubiku nije mogla da obezbedi sredstva za rekonstrukciju i obnovu vodovodne i kanalizacione infrastructure na području grada.

Objašnjavajući da domaćistva u Užicu u proseku mesečno troše 14 kubika vode i da će ovim poskupljenjem računi prosečno biti uvećani za 150 dinara, Ljujić kaže da se pazilo da povećanje vode ne bude veliki udar na kućni budžet.

Smatramo da to nije veliki izdatak, a za JKP “Vodovod” će značiti dodatnih 30 miliona dinara koje ćemo moći da uložimo u infrastrukturu i obnavljanje vodovodnih i kanalizacionih linija, naveo je on.


Ističemo da će od oktobra građani Užica za utrošenu vodu plaćati 59,39 po m3, privredni subjekti 118,78,dok je cena za povlašćene korisnike  29,69 po metro kubnom. Cena kanalizacije je 14,85 za građane, 29,70 za privredu i 7,43 dinara za povlašćene korisnike. Cene su iskazane bez PDV-a, koji se obračunava samo za utrošenu vodu i kanalizaciju u iznosu od 10%. 


Gradski većnik za javna preduzeća, Ivan Stanisavljević je podsetio da je Skupština grada Užica već usvojila finansijski plan poslovanja “Vodovoda” na predlog Nadzornog odbora  ovog preduzeća, koji je predviđao povećanje cene vode za 15 odsto što se nije dogodilo zbog pandemije izazvane koronavirusom. On se osvrnuo i na smanjenje cene vode za privredu 2016. godine za 25 odsto, ističući da cena za utrošenu vodu za domaćinstva nije povećavana od aprila 2013. godine.

Stanisavljević je rekao da povećanje cene od 18 odsto možda deluje veliko, ali je trenutno rešenje između dobrobiti sugrađana i gradskog vodovoda. Iznoseći podatke  da je za čišćenje peščanih filtera u proseku potrebno  250 kubika i 150 kubika vode za čišćenje filtera sa aktivnim ugljem kojih ima ukupno osam to dovoljno govori o uvećanju troškova prerade, rekao je Stanisavljević.

Poredeći cene vode i kanalizacije u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, direktor JKP “Vodovod” Užice, Duško Ljujić je rekao da će prosečan račun od oktobra ove godine u Užicu iznositi 1 140 dinara, dok će građani Čačka utrošenu vodu i kanalizaciju u proseku plaćati 1 , u Beogradu 1 232 dinara, u Kraljevu 1 187 dinara, Kruševcu 1 256, a u Loznici koja nema Fabriku vode i samo hloriše vodu 1 470 dinara.


Inače, građani Užica za vodu trenutno duguju 120 miliona što je skoro osam mesečnih faktura. Prvih 50 najvećih dužnika na ime utrošene vode duguje oko 15 miliona dinara, a ti iznosi datiraju još od 2008. godine. To stvara velike probleme JKP “Vodovod” i u narednom periodu moramo pronaći radikalnije mehanizme za te najveće dužnike koji i dalje troše, a ne plaćaju vodu. Rešenje je ili isključenje takvih potrošača ili isporuka minimalno neophodnih količina za funkcionisanje.