Vozom na točkovima do Staparske banje

11. Jul 2018
Vozom na točkovima do Staparske banje

Zahvaljujući porodici Lukić koja je prihvatila ideju grada da svoj vozić aktivira na trasi od Gradske plaže do Staparske banje, Užičani i turisti tokom leta brže i lakše stizaće do ovog izletišta. Plan grada Užica je da ova banja dobije novi izgled pa će se u narednom periodu izvesti radovi na njenom uređenju kako bi bila još pristupačnija posetiocima.

20180711_133117

Posle osam meseci, koliko je bilo potrebno za sve pravne i tehničke dozvole da se uđe u realizaciju ove ideje, vozić je krenuo u svoju prvu promo vožnju koja će biti redovna svakog dana i to u četiri polaska. Vozić će ka Staparskoj banji, sa platoa kod mosta na Gradskoj plaži, kretati svakog dana i to u 9:30, 11:00, 15:00 i 16:30 a povratak je 45 minuta kasnje. Vožnja u jednim smeru koštaće 100 a povratna karta iznosiće 150 dinara.  U zavisnosti od potreba vikendom će biti organizovani i dodatni polasci.

Kako bi ovaj projekat zaživeo i trajao, grad je nosioca projekta oslobodio plaćanja takse u narednih pet godina. Ipak, ulaganja u startu su bila neminovna pa je porodica Lukić u prilagođavanje trase nameni uložila milion i petsto hiljada dinara.

20180711_140859

„Najveći deo novca odnelo je proširenje mosta u Turici, preko osam tona gvožđa je utrošeno na proširenje mosta. Ostatak je utrošen na izgradnju platoa kod starog Železničkog mosta na Gradskoj plaži kako bi se stekli uslovi za okretnicu ali i za prelep vidikovac“, kaže vlasnik vozića, Zoran Lukić.

Inače ova porodica nije nepoznata Užičanima, sa svojim luna parkom „Obilić“, u Užicu gostuju četrdeset godina unazad. Gradu plaćaju takse, JKP Bioktoš zakup ali svake godine izdvajaju značajne sume u humanitarne svrhe kako bi unapredili kvalitet života korisnka njihovih usluga ali i svih Užičana. Zoran kaže da je ovim poslom počeo da se bavi njihov pradeda još pre skoro sto godina a njima nije ništa drugo preostalo nego da nastave tradiciju.

20180711_140045

Staparska banja, koja je od grada udaljena šest kilometara, jedno je od omiljenih izletišta Užičana i ukras Kanjona reke Đetinje. Da bi okupljala još veći broj posetlaca i dostojno pratila epitet turističke destinacije, u narednom periodu dobiće novi izgled.

„Uz podršku Munistarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Regionalne razvojne agencije Zlatibor, tokom godine uložićemo 3,5 miliona dinara za uređenje lokaliteta Staparska banja koja treba da dobije nove sadržaje i mobilijar i generalno ulepšan i uređen prostor. Plan nam je da dalje uredimo nove lokalitete kao što je Staparska Gradina i pećina Megara, da završimo asfaltiranje staze do brane Vrutci i uvedemo još dodatnih sadržaja na ovoj trasi“, rekao je zamenik gradonačelnika u ostavci, Nemanja Nešić.

20180711_143740