“YUGO-nostalgijom” do akademije u Parizu

07. Januar 2017
“YUGO-nostalgijom” do akademije u Parizu

Stefan Lukić student treće godine Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu, prolećni semestar završiće na Francuskoj nacionalnoj akademiji umetnosti. Lukiću je omogućena stipendija za školovanje, ali ne i za život u Parizu, pa će prodajnom izložbom u rodnom Užicu obezbediti deo sredstava.

Ovo mu nije prvi put da prodajom slika finansira školovanje, jer je na sličan način uspeo da prikupi novac za samofinansiranje na prvoj godini akademije, dok je drugu i treću upisao kao budžetski sa visokim prosekom.

Stefan koji se od malena interesovao za umetnost najpre je završio grafički dizajn na Višoj politehničkoj školi u Beogradu. Veruje da je umetnost sve oko nas, ako to uspemo da prepoznamo.

Citirajući svog asistenta sa Akademije, da bez mnogo rada nema uspeha, a iako mnogo radite, ne znači da će uspeh doći, Lukić kaže da je njegova vizija, da treba raditi pa uspeh ako dođe, dobro je došao.

Obrazlažući da je prodajnu izložbu najavljivao i u Beogradu, kaže da je želeo da meštani prestonice vide šta se dešava i u lokalu, jer mi iz unutrašnjotsi uvek znamo za događaje u glavnom gradu.

Na jedinstven način Stefan Lukić je na izložbu u Užice pozvao i Beograđane Foto--privatni album S.L.

Na jedinstven način Stefan Lukić je na izložbu u Užice pozvao i Beograđane Foto–privatni album S.L.

Serijom slika koju sam nazvao „Yugo- nostalgija“ što se može različito tumačiti, a na kojima su prikazani automobili metaforično prikazujem ljude i njihovu izolovanost i otuđenost savremenog čoveka. Automobili mnogo govore o svojim vlasnicima i treba posmatrati ako je automobil čist u svakom smislu je takav i njegov gazda, smatra Lukić.

Iako mi je najava izložbe nosila slogan „Idem da se vratim“, ne misli da je suština u fizičkom vraćanju. Ako smo vezani za svoju zemlju i ako znamo odakle smo otišli, nije bitno da li ćemo se vratiti za šest meseci ili posle više godina i decenija, poručuje Lukić. 

31.januara mi počinju predavanja na trećoj godini koju nastavljam u Parizu i traju do juna ove godine. Gde ću završiti četvrtu godinu fakulteta, još uvek je neizvesno, tvrdi Lukić koji ističe da je ponosan što je prvi student Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda koji ide na prestižnu akademiju u Pariz.

Po oceni likovne umetnice Nataše Žilić, Stefan je oličenje neverovatne skromnosti. Svestan je kvaliteta kojim raspolaže, ali ne pravi senzaciju od toga već ravnopravno razgovara o umetnosti i ižvotu sa ljudima koji prodaju na pijaci, sa navijačima, ali i sa intelektualcima, navodi Žilićeva.

Učitelj i učenica Stefana Lukića, Nataša Žilić, likovna umetnica Foto--Đ.K.

Učitelj i učenica Stefana Lukića, Nataša Žilić, likovna umetnica        Foto–Đ.K.

Stefana Lukića svrstava u kategoriju učenika, ali istovremeno i učitelja. Gledajući njegove crteže shvatila sam da me je prevazišao što je prelep osećaj svakom učitelju koji doživi da ga đak nadmaši, veruje Žilićeva.

Stefan Lukić do sada je učestvovao na osam izložbi, a prošle godine je dobio nagradu za slikarstvo Fakulteta primenjene umetnosti.

Posle nagrade Fakulteta primenjenih umetnosti, Stefan Lukić je prvi student ove institucije koji odlazi na Francusku akademiju umetnosti Foto--privatni album S.L.

Posle nagrade Fakulteta primenjenih umetnosti, Stefan Lukić je prvi student ove institucije koji odlazi na Francusku akademiju umetnosti  Foto–privatni album S.L.

Njegova prodajna izložba na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Užicu može se pogledati do 9. januara.