Za energetsku efikasnost Užičanima na raspolaganju 54 miliona dinara

Autor: B.Kuzmanović
24. April 2021
Za energetsku efikasnost Užičanima na raspolaganju 54 miliona dinara

Simbolično na Dan planete Zemlje, 22. aprila- Grad Užice  je raspisao konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u iznosu od 54 miliona dinara. Cilj je smanjenje aerozagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha u gradu.

U ovogodišnjem budžetu grada opredeljeno je 40 miliona dinara, a dodatna podrška u iznosu od 14 miliona dinara stigla je iz Ministarstva za zaštitu životne sredine u cilju smanjenja zagađenja individualnih ložišta.

Građani u narednih 30 dana mogu da konkurišu za sredstva za nabavka i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodičnim kućama i po tom osnovu mogu da ostvare subvenciju u iznosu od 50 odsto. Raspisanim Konkursom su predviđene i subvencije za nabavka i ugradnja stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima na porodičnim kućama, nabavka kotlova ili etažnih peći na drvni pelet za porodične kuće, zatim  kotlovi na gas za porodične kuće i kotlovi na gas za stanove u stambenim zgradama koje nemaju mogućnost priključka na gradski toplovod, istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Ona je podsetila da je u prethodnih sedam godina od kada se iz budžeta izdvajaju namenska sredstva za mere energetske efikasnosti u Užicu ovu mogućnost iskoristilo oko 1 100 sugrađana. Najviše zainteresovanih i odobrenih subvencija realizovano je prošle godine.

Za izolaciju porodičnih kuća opredeljeno je 12 miliona, za stolariju šest miliona, za kotlove i peći na pelet dva miliona dinara, kotlove na gas u porodičnim kućama 24 miliona a za stanove u stambenim zgradama 10 miliona dinara, navela je Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Ona je naglasila da pravo učešće na konkursu imaju svi sugrađani koji stanuju u prvoj, drugoj ili trećoj zoni odnosno u zonama pojačanog zagađenja vazduha tokom zimskog periodu, dodajući da nakon potpisivanja ugovora realizacija mora da bude završena do kraja oktobra tekuće goidne. Na osnovu zahteva za povraćaj sredstava odgovarajući iznos na račune građana biće isplaćen u roku od 45 dana, rekla je ona.

Svetlana Drakul, iz odeljenja za zaštitu životne sredine je istakla da je zahvaljujući sredstvima resornog Ministarstva za zaštitu životne sredine omogućeno građanima da drugi put konkurišu za sredstva. Oni koji su prethodnih godina koristili sredstva za termoizolaciju i zamenu stolarije sada mogu da konkurišu za kotlove na gas jer time zaokružuju celokupni postupak energetske efikasnosti. Prednost po pravilniku imaju i porodice sa troje i više dece kao i građani Užica koji do sada nisu koristili sredstva za nijednu meru energetske efikanosti, pojasnila je ona.

Drakul je naglasila da će naknadno peta uprava Grada Užica raspisati konkurs za sufinansiranje izolacije na stambenim zgradama.

Za dodatne informacije građani mogu kontaktirati odeljenje za zaštitu životne sredine na telefon 592- 421. Konkurs je objavljen i na sajtu Grada Užica gde mogu preuzeti konkursnu dokumentaciju.

Podsetimo, da će akcijom  “Užice-čistiji grad” od 1. aprila do kraja ove godine cena priključka na gas je 540 evra uz mogućnost plaćanja na 24 mesečne rate, što je najniža cena priključka od kada se akcija sprovodi.

Inače, subvencionisanje mera energetske efikasnosti od strane grada sprovodi se od  2015. godine sa osnovnim ciljem da se poveća stepen energetske efikasnosti porodičnih objekata i da se smanji aerozagađenje u našem gradu što jeste jedan od gradskih prioriteta.

Po ovom osnovu iz gradskog budžeta do sada je ukupno izdvojeno 90 miliona i 700 hiljada dinara, a subvencije je iskoristilo tačno 1 108 sugrađana.

Skoro polovina (515 sugrađana) budžetska sredstva je iskoristila za nabavku kotla na pelet, a nakon toga najveće interesovanje pokazali su za zamenu stolarije (267). Subvencije za ugradnju izolacije iskoristilo je 255 korisnika, dok su kotlove na pelet nabavio 71 građanin Užica.