Za energetsku sanaciju kuća i stanova u Novoj Varoši 6,4 miliona dinara

13. Maj 2022
Za energetsku sanaciju kuća i stanova u Novoj Varoši 6,4 miliona dinara

Opština Nova Varoš i nadležno ministarstvo pomoći će ove godine sa ukupno 6,4 miliona dinara energetsku sanacije porodičnih kuća i stanova radove . Za razliku od prošle godine kada je sufinansirana samo zamena spoljne stolarije, ove će vlasnici stanova i kuća moći da računaju na novčanu pomoć u znatno većem broju radova, prenosi portal www. varoske.net. 

Prema Pravilnik o sufinansiranju energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji je usvojen na poslednjoj sedici Skupštine opštine, visina podsticaja iznosiće maksimalno 50 posto od ukupne vrednosti investicije,a uskoro će biti raspisani i prvi konkursi. Lokalna samouprava i država pomoći će zamenu spoljnih prozora i vrata, termičku izolaciju zidova i tavanica, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača, nabavku i instalaciju kotlova na prirodni gas i biomasu i zamenu radijatora, kao i nabavku i ugradnju solarnih kolektora, toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema.

-Biće formirana jedinstvena rang lista za svih devet mera koji se ove godine sufinansiraju. Usvojenim pravilnicima sve je precizno definisano, pa tako na subvenciju za izolaciju zidova ne mogu računati domaćinstva koja nisu zamenila stolariju, dok subvenciju u postavljanju izolacije ispod krovnog pokrivača može dobiti ko je već zamenio stolariju i uradio izolaciju zidova – rekla je Marijana Đokić, pomoćnica predsednika opštine za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Subvenciju za zamenu stolarije prošle godine iskoristilo je 21 domaćinstvo, za šta je iz budžta opredeljeno više od dva miliona dinara.