Za jednu noc iz centra Zlatibora odveženo 300 kamiona snega

24. Januar 2019
Za jednu noc iz centra Zlatibora odveženo 300 kamiona snega

Januar je mesec praznika i odmora, pogotovu kada su u pitanju zimski turistički centri. Sa druge strane, za službe  zimskog održavanja ovo je mesec sa najviše radnih dana odnosno noći.  Obilne snežne padavine i veliki broj turista u jeku zimske sezone, obaveza su i odgovornost zaposlenih u Službi zimskog održavanja KJP Zlatibor.

U ovom preduzeću u Službi zimskog održavanja angažovan je 31 radnik. Taj broj, po rečima direktora ovog preduzeća Srđana Pantovića, nije dovoljan ali zahvaljujući njihovoj požrtvovanosti i spremnosti na prekovremeni rad, svi putevi ka zlatiborskim selima i ulice u centru Zlatibora i Čajetine su konstantno očišćenji i prohodni, bez obzira na količinu palog snega.

Kada je u pitanju mehanizacija, situacij u ovom preduzeću je dobra, sva raspoloživa mehanizacija, izuzev dva kamiona, mlađa je od četiri godine, što je velika prednost kada su uslovi za rad zaposlenih u pitanju. Bez obzira što zbog dodatnog angažovanja, prekovremenih sati i zarade, koja po pravilniku o radu ovog preduzeća može biti uvećana do 30 %, osnovna motivacija ipak nije novac već dobri međuljudski odnosi koji vladaju u ovom kolektivu.

Svest zaposlenih o značaju posla koji obavljaju i činjenica da od njih zavisi mogućnost kretanja i meštana i turista, podrška i razumevanje poslovođa koji su konstantno sa njima na terenu kao i samog direktora, posledica su činjenice da se nikada nije dogodilo da je neko od radnika odbio da se i vandredno odazove poslovnom zadatku u bilo koje doba daba ili noći.

Pored putnih pravaca koji spadaju u redovno održavanje, reagovali su i u svakoj situaciji gde je, najčešće u selima, bilo potrebno obezbediti prohodnost do neke kuće ili objekta, do starih ili bolesnih.

Kada su padavine prestale i kada se broj parkiranih automobila smanjio, iz centra Zlatibora trebalo je ukloniti nagomilani sneg.  Angažovanjem svih zaposlenih u službi i kompletne mehanizacije, uz asistenciju policije, tokom samo jedne noći iz centra Zlatibora izveženo je oko 300 kamiona snega. Nije se mogla čekati priroda da ga otopi jer bi to baš potrajalo.

Ovakve situacije svojevrstan su test za službe zimskog održavanja pa i za čajetinsku. Direktor KJP Zlatibor Srđan Pantović, zadovoljan je radom službe ali ova zima izrodila je nove zadatke, ideje i ambicije. Kada je u pitanju mehanizacija, plan im je da za iduću zimu kupe mašinu tzv.elevator koji će prikupljati sneg u sebe i odvoziti ga dalje.

 

Pantović kaže da im je cilj da budu najbolji, da i sada jesu primer dobre prakseali i da, imajući u vidu stanje u komunalnim preduzećima u Srbiji, to i nije neki uspeh. Koliko god da se priča da u javnim preduzećima ima viška zaposlenih u ovom preduzeću oni nedostaju. Imaju mogućnosti da zaposle nove radnike ali im zakon to još uvek ne dozvoljava.

Bez obzira na sve oni od svojih ambicija da budu prvi ne odustaju, uče od najboljih evropskih zemalja, odlaze u studijske posete u najrazvijenije evropske zemlje i ono što je dobro primenjuju u svojoj praksi. Rukovodstvo ovog preduzeća veruje u svoj kolektiv i znaju da uz volju i dobru nameru mogu savladati svaku prepreku.