Za mere energetske efikasnosti u Užicu predato 786 prijava

Autor: uzice.rs
07. Jun 2021
Za mere energetske efikasnosti u Užicu predato 786 prijava

Konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti koji je Grad Užice raspisao za 2021. godinu u cilju smanjenja aerozagađenja na lokalnom nivou završen je 24. maja. Pristiglo je 786 prijava Užičana koji su konkurisali za jednu od ukupno pet mera predviđenih konkursom.

 

Po rečima Nade Jovičić člana Gradskog veća za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam i ove godine zabeleženo je veliko interesovanje za sve mere energetske efikasnosti.

“Ove godine je na konkurs pristiglo 786 prijava, a najveći broj za sufinansiranje kotlova na gas 395 prijava za individualne objekte i 55 za stambene zgrade. Za nabavku kotlova i etažnih peći na pelet konkurisalo je njih 35 i očekujemo da svi oni koji su konkurisali za ovu meru dobiju sredstva, jer 14 miliona dinara, koja su dobijena od Ministarstva za zaštitu životne sredine, namenjena su upravo za nabavku kotlova. 184 prijave odnose se na nabavku stolarije, a 117 je za izradu termičke izolacije.”

U toku je terenski izlazak komisije i krajem ovog meseca očekuje se konačna rang lista, nakon čega će uslediti i potpisivanje ugovora sa korisnicima subvencije. Kriterijumi za rangiranje su propisani pravilnikom koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici Grada Užica.

“Ugovorene obaveze naši sugrađani su dužni da po potpisivanju ugovora izvrše do kraja oktobra meseca, zahtev za povraćaj sredstava podnose do 15. novembra. Potpuna realizacija ovog konkursa biće završena u toku kalendarske godine. Za ovaj konkurs opredeljeno je ukupno 54 miliona dinara, od čega je iz budžeta Grada izdvojeno 40 miliona dinara, a 14 miliona dinara smo dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine”.

Grad Užice je konkurisao kod Ministarstva rudarstva i energetike za dodatna sredstva, a narednih dana očekuju se rezultati tog konkursa, kada će i biti poznato koje će još mere Grad moći da ponudi sugrađanima u toku ove godine.