Za nezaborav i promociju u dijaspori

22. Septembar 2016
Za nezaborav i promociju u dijaspori

U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo” u Sirogojnu od 19. septembra otvorena je izložba DNEVNIK JEDNOG VEKA. Autori izložbe viši kustosi mr Jelena Toskić i dr Nikola Krstović posetiocima su predstavili deo izložbe koja je posebno osmišljena za promovisanje naše kulture u inostranstvu.

Živeći običan svakodnevni život, ljudi stvaraju svoj identitet, istoriju, i oblikuju kulturu po kojoj se prepoznaju, navodi se u katalogu koji prati izložbu. Izložba Dnevnik jednog veka kroz dokumentarne fotografije i kratku formu narativa (izvodi iz dnevnika seoskog učitelja) prikazuje segmente ličnih, ali i javnih društvenih događaja i okolnosti, u životu jedne porodice u planinskom selu zapadne Srbije tokom XX veka.

Foto--Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno

Foto–Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno

Iz ugla „privatnog narativa“ posmatarali smo ne samo privatnu istoriju, već i velike istorijske događaje, različite ideološke okvire, privređivanje, kulturu stanovanja, odevanje, verovanja, rituale i običaje. Upravo iz tog razloga dnevnik se nametnuo kao forma kojom je moguće ispričati sve segmente u životu pojedinca, a istovremeno prikazati i kulturni kontekst u kome se događaji odvijaju. U Srbiji, kao i u čitavoj Evropi, XX vek predstavlja zgusnuto istorijsko vreme, koje sa duboko ukorenjenim tradicijskim okvirom iz prethodnog veka najbolje prikazuje promene u ljudskom životu.

Inspiraciju za lik naratora dugujemo dr Radu Poznanoviću (1924-2014) koji je prvo kao seoski učitelj, a zatim kao etnolog dao veliki doprinos u proučavanju i interpretiranju našeg kulturnog nasleđa, ističu autori ove svojevrsne izložbe.

Foto--Muzej na otvorenom "Staro selo" Sirogojno

                                                                                                                                            Foto–Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno

Iz razloga približavanja naše kulture široj javnosti, izložba je podeljena na segmente KUĆA, DOMAĆINSTVO, GRADNjA, RADOSTI I TUGE, PORODIČNE SVETKOVINE, VEROVANjE U MOĆ BILjAKA, ZABAVE I DOKOLICA, PRIVREĐIVANjE, ZANATI, STARO SELO I SIROGOJNO i ilustrovana fotografijama iz Muzeja, privatnih fondova i Biblioteke Ljubiša R. Đenić, Čajetina i eksponatima iz kolekcije Muzeja i ličnih fondova. Veliki broj podataka je sažet u kratke narative koje prate čitav jedan ljudski vek i period od 100 godina.

Značajno je istaći da je katalog izložbe preveden na više stranih jezika, jer je planirano da postavka izložbe bude prikazana u zemljama Evrope i Južne Amerike. Za posetioce Muzeja na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu izložba je otvorena do aprila 2017. godine.