Za Uskrs i Prvi maj pet neradnih dana

28. April 2021
Za Uskrs i Prvi maj pet neradnih dana

Ministarstvo za rad i zapošljavanje saopštilo je da će zaposleni  u Srbiji  tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika, odmarati pet dana, odnosno od petka 30. aprila do srede 4. maja. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, u Srbiji se praznuju vaskršnji praznici počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa. Tako se ovde godine, vaskršnji praznici praznuju od 30. aprila  zaključno sa 3. majem.

Kako je Praznik rada državni praznik koji se praznuje 1. i 2. maja, a ove godine pada u subotu i nedelju, to se, saglasno zakonu, ne radi i prvi naredni radni dan posle vaskršnjih praznika, koji pada u utorak 4. maja.

 

Đaci će ove godine imati desetodnevni prolećni raspust, koji prema kalendaru Ministarstva prosvete počinje 30. aprila i završava se 9. maja.

Inače, u 2021. godini postoji zvanično 13 dana koji se praznuju neradno.

 

Prvi sledeći praznik je Dan pobede koji se proslavlja 9. maja, ali to nije neradni dan, kao ni Vidovdan koji se obeležava 28. juna. Radno se obeležava i Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra.

 

Naredni neradni dan je tek u novembru. Naime, 11. novembra, što je ove godine četvrtak, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu. To je i poslednji neradni dan u ovoj godini.

 

Za ovu godinu poslednji radni dan je petak, 31. decembar. Pošto nova 2022. stiže u subotu, zaposleni će morati da se vrate na posao u ponedeljak, 3. januara.