Zabavne i tužne priče iz staračkih domova u pozorišnoj predstavi

13. Maj 2019
Zabavne i tužne priče iz staračkih domova u pozorišnoj predstavi

Premijera predstave „Kako život“, autora Nine Mitrović u režiji Slavenko Saletović, biće premijerno izvedena u utorak 14. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice, sa početkom u 20 časova.

Kako život (tekst sa zabavnim i tužnim pričama iz staračkih domova nastao na osnovu istraživanja i brojnih razgovora dramaturškinje Nine Mitrović sa korisnicima i zaposlenima u staračkim domovima.)

„Kako  život“, odvija se u staračkom domu. Tamo se voli i svađa, tamo se čak i zabavalja. Tamo se živi. Delikatni detalji takvog života u ovoj sjajnoj drami Nine Mitrović, izazvaće suze i smeh. To je dragocen smeh, jer pobeđuje strah od zloglasne starosti. I te suze su korisne. One natapaju naše isušene inhibicije. Smejaćete se sa tugom i plakati od smeha. Setićete se svojih roditelja i svoje dece, sebe i uloge u životnim događajima.

Mila se nedavno razvela. Došla je u dom žudeći za slobodom. U domu je i Branko, ni sam ne zna kad je došao. Redovno prijavljuje druge stanare doma medicinskoj sestri Suzani, čiji se privatni život raspada. Mila i Branko su prijatelji, međutim, da ga pitaju, postojale bi neke stvari… U dom dolazi novi korisnik. Sa njegovim dolaskom, likovi će propitati sami sebe o  načinu na koji žive i vole.

Život u staračkom domu bio je tih dok se Andrija Kekez nije pojavio. On ne poštuje pravila, zna žene, uživa u životu. Jedna mlada žena će pokušati da ga obuzda. Zauzvrat će dobiti nešto što nije očekivala. A troje starih ljudi naći će se u sredini ljubavnog trougla.

Drama Kako život u srži sadrži pitanje: kako živeti na pravi način? Da li možemo izbeći žaljenja i jesu li strahovi ono što upravlja nama? Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. Priča o nama, šta smo i šta bi mogli biti kada se opustimo i prihvatimo život u svojoj nesavršenosti.