Zabrana kretanja od danas do ponedeljka u 5 ujutru

10. April 2020
Zabrana kretanja od danas do ponedeljka u 5 ujutru

Zabrana kretanja na teritoriji cele Srbije trajaće od danas u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru, saopštili su iz Kriznog štaba, a penzioneri su jutros rano obavili kupovinu. Ova mera primenjivaće se već ovog vikenda, a važiće za celu zemlju. Doktor Predrag Kon navodi da zabrana kretanja treba da omogući i zabranu kontakata, što je ključno da se ne bi širio virus.

Da li će biti nastavljeno, to ja ne mogu da kažem, videćemo rezultate – rekao je Kon.

Podsetimo, prošlog vikenda zabrana je važila od subote u 13 sati do ponedeljka u 5, a vlasnici kućnih ljubimaca mogli su da svoje ljubimce izvode uveče od 23 do 1 sat i nedeljom od 8 do 10 sati ujutro. Iz Kriznog štaba kažu da mera za ljubimce ostaje na snazi.

Trenutno Srbija broji 2.867 obolelih i 66 umrlih, pa su Vlada Srbije i oba Krizna štaba odlučili da pooštre mere u socijalnom distanciranju. Na to su se odlučili jer su prethodni vikendi pokazali da su subota i nedelja dani kada je na ulicama, u parkovima, i izletištima poprilična gužva, jer građani, kako su naveli, ne poštuju pozive da i izvan policijskog časa ostanu kod kuće, osim onih koji rade i koji idu u nabavku.

Još 48 osoba sa područja Zlatiborskog okruga je testirano, podaci su od 9. aprila od kojih su tri pozitivne na novi korona virus (COVID-19): po jedna u Užicu, Prijepolju i Priboju.

Od početka epidemije do danas testirano je 310 osoba, a ukupno je potvrđeno 33 slučaja infekcije korona virusom (COVID-19) i to: Prijepolje – 7, Užice – 7, Bajina Bašta – 5, Nova Varoš – 5, Priboj – 4, Požega – 2, Čajetina – 2 i Sjenica – 1.