„ZaČEPimo predrasude“ čitavu deceniju primer ekološke svesti građana i pomoći za OSI

Autor: Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice
30. Januar 2024
„ZaČEPimo predrasude“ čitavu deceniju primer ekološke svesti građana i pomoći za OSI

Akciju „ZaČEPimo predrasude“ pokrenulo je Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice od januara 2014. godine u saradnji sa prijateljima Udruženja. Ova akcija objedinjuje više motiva – pokretača na akciju:
– Očuvanje životne sredine kroz propagiranje reciklaže plastičnog otpada;
– Upoznavanje što većeg broja sugrađana sa radom i aktivnostima Udruženja;
– Obezbeđivanje određenih finansijskih sredstava namenjenih unapređenju položaja članova Udruženja.

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da ova akcija ima tradiciju dugu deset godina koju ćemo obeležiti performanskom pod nazivom „ Začepimo predrasude kroz deceniju“ koji će biti održan u junu na Gradskom trgu, kada ćemo pojedincima, ustanovama i preduzećima koji su učestvovali u ovoj akciji podeliti zahvalnice za njihov angažman.

Možemo da izrazimo zadovoljstvo činjenicom da su svi navedeni ciljevi više nego ispunjeni i da su premašili sva naša početna očekivanja. Pogotovo ako se ima u vidu da naša akcija podrazumeva dobrovoljno prikupljanje i doniranje plastičnog otpada sačinjenog od određenih vrsta plastike (na bazi polipropilena – oznaka PP i polietilena – oznaka HDPE).

U tom smislu, najponosniji smo na doprinos naših sugrađana, a posebno najmlađih koji su dali najveći doprinos našoj akciji tokom svih ovih godina. Ta činjenica ima specifičnu težinu ako se zna da se i ekološka svest i empatija najlakše i trajno formira u mlađem uzrastu.

Za svaku pohvalu je i saradnja sa svim institucijama, ustanovama i organizacijama, ali i kompanijama i preduzetnicima iz Užica i regiona, kao i činjenica da se naša akcija proširila i van Zlatiborskog regiona.

Tako, pored naših stalnih saradnika na ovoj akciji (Predškolska ustanova Užice, Dom zdravlja Užice, Gradska uprava, osnovne škole, srednje škole – posebno Tehnička i Umetnička škola sa svojom ekološkom sekcijom koju vodi prof. Ana Đuričić, banke, Maksi, ostala udruženja OSI sa područja našeg grada i naravno naši sugrađani), dosta čepova do sada je prikupljeno u Bajinoj Bašti (PU, osnovna škola, srednja škola, Dnevni boravak), Nova Varoš (PU Paša i Nataša, Opštinska uprava), Čajetina (Opštinska uprava), Arilje (Crveni krst, Udruženje OSI), Kraljevo (pojedinci) itd.

Od početka akcije „ZaČEPimo predrasude“ postali smo i primer za druge gradove i opštine, odnosno organizacije u Srbiji i model kako se jedna ovakva akcija sprovodi u kontinuitetu. Takođe, napomenula bih da akcija „ČEP za hendikep“ (čiju reklamu na gradskom bilbordu kod Gradske kuće mogu videti naši sugrađani) nema dodirnih tačaka sa našom akcijom, nju nezavisno od nas sprovodi organizacija iz Zrenjanina.

Za ove godine trajanja akcije, a zahvaljujući pre svega našim sugrađanima, ali i svim drugim partnerima, do sada je prikupljeno preko 22 tona navedene vrste plastike (samo prošle godine prikupljeno je 2700kg ). Shodno svemu navedenom i efektima akcije, kao i interesovanju u našoj zajednici, akcija će se nastaviti.
Novac od prikupljanja plastike Udruženje koristi za direktnu pomoć i podršku članstvu (obezbeđivanje materijalne pomoći za nabavku lekova, ortopedskih pomagala, odlazak na banjsko lečenje…) kao i za obezbeđivanje sredstava za realizaciju aktivnosti Udruženja.

Raduje potencijal ove akcije koji u budućnosti može rezultirati i njenim
eventualnim proširivanjem na polje socijalnog preduzetništva, ali to zavisi i od činilaca na koje mi ne možemo da utičemo. Taj potencijal i pozitivan primer, već se, pored ostalih aktivnosti i akcija na tom polju, u našem gradu ispoljio zaokruživanjem procesa primarne selekcije otpada u Užicu koji je aktuelan. Svakako, taj proces je ključan za održivost procesa prikupljanja otpada i produžetak „životnog veka“ regionalne deponije „Duboko“. Kroz našu akciju, dajemo svesrdnu podršku saradnicima iz ekipe Ere recikliraju. Kao što i oni poručuju – „Otpad stvaramo svi, zato treba i da vodimo računa o njegovom zbrinjavanju. A primarna selekcija je najbolji način da svako da svoj doprinos tom procesu“.

U svakom slučaju, s obzirom da se akcija nastavlja, apelujemo i ovim putem na sugrađane, ustanove, organizacije, kompanije i preduzetnike da nastave sa doprinosom našoj akciji, a oni koji se do sada nisu uključili da se uključe, jer time na direktan način čuvaju svoju okolinu i pomažu osobama sa invaliditetom.

Građani plastični otpad (sve osim PET ambalaže) mogu i dalje donositi svakog radnog dana od 9 do 16 časova u prostorije Udruženja, ulica Kneza Lazara 2. Ili ako su u pitanju vikend dani kada Udruženje ne radi, plastiku mogu ostaviti u prolazu pored Udruženja gde postoji specijalizovana kanta za odlaganje plastike ili jednostavno spustiti u prolaz.

Korišćene fotografije—Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice