Zadrugarstvo bi oživelo Kosjerić i okolinu

17. Novembar 2016
Zadrugarstvo bi oživelo Kosjerić i okolinu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, po poslednjem popisu opština Kosjerić ima 12 090 stanovnika od čega u gradskom naselju živi 3 992 ili 33 odsto, a u selima 8 098 što čini 67 procenata ukupnog broja stanovnika ove opštine.

Na prvi pogled to je ogroman potencijal u sitacija kada Srbija, bar u napisanim strategijama, pokušava da izgradi svoj tržišni identitet na poljoprivredi.

Sledi, međutim, potom i poražavajući podatak da je u seoskoj sredini prosečna starost ženskog stanovništva 49,9 godina, dok su muškarci u proseku stari 46,5 godina. Ne čudi stoga ni konstatacija čelnika lokalne samouprave u Kosjeriću da je osnov svih strategija lokalno-ekonomskog razvoja „da se grad ne ugasi“.

Jedna od ideja kako da se zaustavi propadanje malih poljoprivrednih gazdinstava je njihovo ukrupnjavanje, pa potom i usmerenje ka zadružnom organizovanju i poslovanju.

U Kosjeriću smatraju da je šansa za opstanak Srbije i srpske poljoprivrede zadrugarstvo koje je praktično ugašeno. Potpuno su u lokalnoj samoupravi svesni da zadruga omogućava udruživanje rada i sredstava, bolju pregovaračku poziciju i plasman proizvoda na tržište.

U tom cilju, ističu u opštini, inicira se projekat zasnivanja novih modernih gazdinstava veličine nekoliko desetina hektara, a plan je i da se napravi konstrukcija kreditnih linija uz koncept ličnih ulaganja zainteresovanih i sposobnih za zasnivanje zadruga.

Ovaj zadatak utoliko je prioritetniji ako se zna da trenutno u opštini Kosjerić ne postoji ni jedna aktivna zemljoradnička zadruga.

Problemi aktivnih udruženja poljoprivrednika su uglavnom finansijske prirode iz razloga nepostojanja početnog kapitala za realizaciju njihovih aktivnosti. U pogledu stepena njihove organizovanosti i nivoa profesionalizacije, pa raspoloživosti adekvatnog upravljačkog kadra, stanje takođe nije zadovoljavajuće. Upravljački kadar čine njegovi članovi koji su poljoprivredni proizvođači, uglavnom bez odgovarajuće stručne spreme i iskustva u rukovođenju.

Opština Kosjerić, nastoji da bude kreator i promoter razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u situaciji kada, obzirom na veliku nezaposlenost, sve veći broj ljudi se vraća na svoja napuštena gazdinstva u ruralne delove i zasniva zasade voćnih kultura sa glavnim akcentom na voćnim vrstama maline i šljive.

Cilj je da se postigne veća produktivnost i efikasnost poljoprivredne proizvodnje ,ali i bolja iskorišćenost kapaciteta, kao i upućenost poljoprivrednika u savremene tendencije i prakse, pre svega u stočarstvu i voćarstvu.

Zasnivanje oglednih polja kao radionica na otvorenom u saradnji sa institucijama iz poljoprivrede već su dali vidljivo pozitivne rezultate.

Ništa manje nisu značajne ni posete izložbama i sajmovima poljoprivrede gde zainteresovani proizvođači imaju priliku za razmenu iskustva sa poljoprivrednim proizvođačima iz drugih okruga i regiona. Najveći deo ovih aktivnosti pokriven je sredstvima iz budžeta.

kosjeric_grb  Ovaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.