Zajednička istorija temelj budućnosti

27. Novembar 2017
Zajednička istorija temelj budućnosti

Srbija i Turska baštine deo zajedničke istorije na koju su narodi obe zemlje ponosni, a to je razlog ulaganja novca iz Turske u projekte istorijskog nasleđa u našoj zemlji, istakao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica koji je sa saradnicima primio ambasadora Turske i direktora TIKA (Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju).

prijem

Turska je do sada je u kulturno- istorijsko nasleđe investirala ukupno oko 20 miliona evra kroz projekte u Beogradu, Senti i Raškoj oblasti. Užice bi sa projektom Kasapčića mosta moglo da bude prvi grad na području Zapadne Srbije u koji bi stigao novac iz ove države, poručio je turski ambassador  u Srbiji, Tanžuom Bilgičem.  On je naglasio da je Užice u vreme Otomanskog carstvo posle Beograda bilo drugi Turski grad po veličini.

Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju koja postoji od 2009. godine podržala je u Srbiji više od 220 projekta iz oblasti  obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, restauracije i kulture u vrednosti oko 25 miliona evra bez PDV-a.

Uložili smo novac u pet  projekata kulturno istorijskog nasleđa među kojima se I po značaju i vrednosti (497 000 evra) ističu dva spomenika na Beogradskoj tvrđavi – česma Mehmed-paše Sokolovića i Damad Ali-pašinog turbe.  TIKA ulože i oko 145 000 evra za uređenje zapuštenog Malog stepeništa preko puta francuske ambasade koje je projektovala Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta u Srbiji, naglasio je  Mehmed Bajrak, koordinator TIKA za Srbiju. On je dodao da ova organizacija dosta ulaže i u oblast agrara navodeći da su u 14 opština širom zemlje pomogli podizanje 300 plastenika i finansirali 15 000 sadnica raznog voća.  U poljoprivredu ulažemo kroz udruženja želeći da dodatno podstaknemo poljoprivredne proizvođače u Srbiji da se što više udružuju.

turci u sali

Na današnjem sastanku u Užicu čulo se da su investitori iz Turske zainteresovani za otvaranje predstavništava kompanija koje posluju u oblasti visokih tehnologija, a kao mogući sektor saradnje pomenuta je i tekstilna industrija u kojoj Užice ima dugogodišnju tradiciju.

Sve ovo svakako bi ponovo moglo da vrati državljane Turske u naš grad. Ovoga puta kao turiste, jer su po podacima Turističke organizacije Srbije u poslednje tri godine upravo oni najbrojniji u Srbiji.

Inače, Kasapčića most ili Kasapčića ćupriju, o kojoj je bilo najviše reči na sastanku u Užicu, je sagradio Mehmed-beg Kasapčić 1627-28 godine a srušen je prilikom povlačenja nemačke vojske 15. decembra 1944. godine od strane Nemaca. Nalazio se na pravcu po kome ulica Petra Ćelovića preseca korito reke Đetinje.