Zajednički ka unapređenju sufinansiranja medijskih sadržaja

30. Januar 2018
Zajednički ka unapređenju sufinansiranja medijskih sadržaja

Vanesa Belkić, izvršna direktorka Centra za ravnomerni regionalni razvoj CenTriR, održala je radionicu za predstavnike grada Užica koji su uključeni u poslove raspisivanja konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti  javnog informisanja. Na samom početku ona je istakla pomak u nedavno raspisanom konkursu grada Užica, u kome se kao napomena navodi da “Informisanje o radu organa grada Užica  nije deo javnog interesa”.

Radionica  je deo aktivnosti na projektu „Naš novac za medijske teme koje nas ZAISTA interesuju“ koji od septembra prošle godine sprovodi Udruženje “RAZVOJ UE”.

Ja i projekat

Foto–URP

U izuzetno konstruktivnoj atmosferi tokom čitave radionice razgovaralo se o uočenim manjkavostima na konkursima koje je grad Užice raspisivao prethodne dve godine godine, a koji su bili predmet analize  “Projektno sufinansiranje medija iz budžeta grada Užica 2016- 2017”.

radionica vezba

Kao ključne preporuke koje su predložene učesnicima radionice su: preciznije definisanje lokalnih medijskih tema od javnog  interesa za građane Užica koje će biti sufinansirane sredstvima grada, poštovanje procedure za pojedinačno davanje u skladu sa Pravilnikom i unapređivanje procedure za ocenjivanje prijava od strane stručne komisije.

Predstavnicima grada Užica predloženo je da unaprede sadržaj ugovora koji se zaključuje sa dobitnicima sredstava i da o raspodeli sredstava na konkursima ubuduće obaveštavaju Registar medija u roku od 15 dana od momenta donošenja odluke.

ucesnici radionice

Foto–URP

Sugerisano je redovno praćenje da li korisnici sredstava blagovremeno i u propisanoj formi dostavljaju izveštaje sa predlogom da se sankcionišu oni koji to ne urade, ali i sačinjavanje izveštaja i izrada analize kvaliteta podržanih projekata nakon završetka svih sufinansiranih projekata.

radionica

Foto–URP

Podsećamo, Udruženje “Razvoj UE” je analizu  “Projektno sufinansiranje medija iz budžeta grada Užica 2016- 2017” sprovelo na projektu „Naš novac za medijske teme koje nas  ZAISTA interesuju“, koji realizuju kroz program podrške „Kaži/traži šta te zanima“, koji sprovode Balkanska istraživačka mreža, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Slavko Ćuruvija fondacija u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ koji finansira Evropska unija.

Inače, Udruženje “RAZVOJ UE” je učestvovalo u prikupljanju podataka, dok su analizu i pisanje izveštaja uradili nezavisni stručnjaci Centra za ravnomerni regionalni razvoj CenTriR iz Beograda.