„Zajedno do dostojanstvenog rada” u subotu u Požegi

18. Jul 2019
„Zajedno do dostojanstvenog rada” u subotu u Požegi

U prostorijama Građanske alijansa za socijalnu Inkluziju – GASI – Knjaza Miloša 8 (prolaz iza Banke Intesa) u Požegi će u subotu, 20. jula od 18 časova biti izveden performans „Zajedno do dostojanstvenog rada”, Udruženja za radna prava žena ROZA iz Zrenjanina. Ulaz je slobodan.

Članice ROZE, nisu glumice, one su samo radnice od kojih svaka ima neku svoju priču. Zato im je važno da što verodostojnije prenesu iskustva koja su druge žene podelile sa njima.

Čućete priče žena koje su na radnom mestu pretrpele diskriminaciju, ucene, seksualne napade, pretnje, mobing, fizičke napade, otkaze. Priče su sakupljane godinama u neposrednom razgovoru sa ženama širom Srbije. Sva iskustva koje su one podelile sa nama sada započinju svoj novi život na sceni, putem performansa.

Publikacija udruženja ROZA „Žene govore“ pruža neposredan uvid u položaj radnica u Srbiji i praktičan osvrt na Zakon o radu u korist borbe za poštovanje radnih prava. Publikacija „Žene govore” je dostupna na ovom linku. Na osnovu ove publikacije koja donosi priče radnica iz cele Srbije, nastao je performans „Zajedno do dostojanstvenog rada” koji izvode članice ROZA udruženja po istinitim svedočenjima radnica.

Članice ROZA ove priče donosimo vama, a zahvaljujući podršci – Trag fondacije i Rekonstrukcija Ženskog fonda.

Inače, performans je do sada izvođen u Zrenjaninu, Novom Sadu, Leskovcu, Beogradu. Put se nastavlja.