Zamenici ambasadora 17 zemalja članica EU posetili Užice

Autor: uzice.rs
25. Maj 2022
Zamenici ambasadora 17 zemalja članica EU posetili Užice

Delegacija koju čine zamenici ambasadora 17 država, članica Evropske unije, koju predvodi zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič-Štamcar posetila je Užice. Poseta je upriličena u okviru redovnih aktivnosti, gde predstavnici ambasada obilaze gradove i opštine u Srbiji u kojima su realizovani projekti sufinansirani sredstvima fondova EU. Delegaciju je dočekala gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima ispred zgrade Narodnog pozorišta, jednog od objekata rekonstruisanih sredstvima EU i Grada Užica.

Uz zahvalnost na podršci i pažnji koju nam ukazuju ovom posetom, gradonačelnica se delegaciji EU zahvalila i na značajnim finansijskim ulaganjima. Ona je podsetila da je u proteklih pet godina kroz projekte iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture i kulturno- istorijskog nasleđa uloženo oko 2,1 miliona evra zajedničkih sredstava. Takođe najavila je i potpisivanje nova dva ugovora vrednosti oko 800 000 evra, za rekonstrukciju užičkog ATD-a i otvaranje prvog seoskog vrtića u MZ Karan.

“Poštovanje svih principa i naše usklađivanje sa politikama Evropske unije doprineće ravnomernom razvoju svakog dela našeg grada i njegovom ubrzanom razvoju. Zbog toga nemamo dilemu i želimo da što pre postanemo deo porodice koju činite. Naravno u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i Vladom Republike Srbije radićemo još intezivnije na ispunjavanju svih uslova koji su nam za to neophodni”, istakla je gradonačelnica obraćajući se članovima ove evropske delegacije.

Posle zajedničkog sastanka, tokom kog su razmotreni svi do sada realizovani projekti u Užicu i najavljeni novi zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Mateja Norčič-Štamcar izrazila je zadovoljstvo onim što su u Užicu videli i čuli.

“Danas smo u Užicu primljeni na evropski način. Uverili smo se da svi delimo evropske vrednosti u okviru kojih se stvara i radi transparentno. Užice je jedan lep primer, gde smo videli da Evropska unija pomaže sa projektima što se tiče infrastrukture, zdravstva, edukacije, prekogranične saradnje. Drago mi je da je sada u toku potpisivanje grantova za seoski vrtić i za novi deo Doma zdravlja. To su sve lepi primeri gde vidimo kako Evropska unija pomaže Srbiji na njenom putu ka našoj proširenoj porodici, gde se na lep način celo društvo transformiše, a onda se na lakši način preuzimaju sve obaveze koje se stiču iz članstva koje sledi. Nadamo se da ćemo i u buduće imati ovako lepu saradnju”.

Zamenik ambasadora Republike Francuske u Beogradu Feti Aksel zahvalio se gradonačelnici na, kako je istakao, sjajnom gostoprimstvu.

“Jako me raduje što sam video da se ovde radi u skladu sa pozitivnim evropskim narativom, za nas je to jako bitno i drago nam je da vidimo da je ovaj grad uložio puno sredstava naročito u kulturu, ekonomiju, zaštitu životne sredine. Zahvalio bih se Delegaciji Evropske unije što je organizovala ovu posetu jer smatram da je veoma bitno da se neke stvari vide na terenu”.

Delegacija EU pozvala je zainteresovane da se prijave i na trenutno otvoreni javni poziv za mala i srednja preduzeća, gde je reč o grantu od 3 miliona evra, za proizvodnju i uslužne delatnosti.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.