Zaražavanje u stomatološkim ordinacijama na minimumu

15. Decembar 2020
Zaražavanje u stomatološkim ordinacijama na minimumu

Stomatološka komora Srbije saopštila je da je vest o navodnom zaražavanju korona virusom prilikom stomatološke intervencije srpskog glumca, čije ime nije navedeno, spekulacija. To za posledicu može imati ugrožavanje oralnog zdravlja stanovništva, ukoliko se pacijenti, iz straha da se mogu zaraziti u ordinacijama, ne bi javljali kod zubara. 

„Milioni pacijenata u svetu u vreme pandemije lečeni su i leče se  kod stomatologa i nije zabeleženo da je došlo do zaražavanja u stomatološkim ordinacijama”, ukazuju iz Komore.

Iz ovog strukovnog udruženja podsećaju da to nije slučajno, jer su već od kraja osamdesetih, pojavom HIV infekcije, stomatolozi shvatili neophodnost zaštite, pa su u rutinsku upotrebu uveli maske za lice, zaštitne naočare i rukavice.

Kako se ističe, poslednjih meseci rizik od zaraze virusom korona značajno je povećan, pa su i mere zaštite podignute na viši nivo. Zbog toga je smanjen broj pacijenata u ordinacijama, ali i to da je rizik od eventualnog zaražavanja u stomatološkim ordinacijama sveden na najmanju moguću meru.