Zastave Srbije i Užica na jarbolima užičke tvrđave

11. Novembar 2018
Zastave Srbije i Užica na jarbolima užičke tvrđave

Užički šampioni, kik-bokser Nikola Filipović i automobilista Milovan Mikica Vesnić u društvu dvojice najboljih učenika Tehničke škole Užice Luke Savića i Jovana Bajića, podigli su danas zastave Republike Srbije i grada Užica na jarbolima užičke tvrđave.

mikica i nikola

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je ovim povodom naveo da „uzimajući u obzir činjenicu, da je na današnji dan tačno jedan vek od završetka Prvog svetskog rata, namera nam je da podizanjem zastave Republike Srbije na Starom gradu odamo počast našoj zemlji kao pobednici u Prvom svetskom ratu i svim onim ljudima koji su dali doprinos pobedi u Velikom ratu. Pored toga uzdizanjem zastave grada Užica na mestu koje u najvećoj mogućoj meri simbolizuje naš grad, hteli smo da suštinski i simbolično odamo počast svim onim Užičanima koji su kroz vekove svaki na svoj način dali svoj doprinos u razvoju ovoga grada.“

zastava

Današnji praznik je, kao što znamo, posvećen potpisivanju primirja u Prvom svetskom ratu, kada su 11. novembra 1918. godine generali dveju zaraćenih strana u francuskom gradu Kompijenu, u jednom železničkom vagonu potpisali primirje. Mada je sukob zvanično okončan tek konferencijom u Versaju, ovim događajem na železničkom koloseku u praksi se okončao Veliki rat, najkrvaviji sukob u dotadašnjoj ljudskoj istoriji.