Zaštitimo decu

01. Novembar 2018
Zaštitimo decu

Policijska uprava Užice, treću godinu zaredom, realizuje projekat „Zaštitimo decu“, koji je deo koncepta „Policija u zajednici“. Na Trgu partizana, deca su imala priliku da se bolje upoznaju i druže sa pripadnicima saobraćajne policije.

IMG-e3ad874e1676def8c42024c416a32f6f-V

Cilj projekta je da se deca predškolskog uzrasta, upoznaju sa nekim od bezbednosnih rizika sa kojima se mogu suočiti polaskom u školu i da znaju kako da reaguju u pojedinim situacijama.

Ono što su deca, u okviru predavanja u predškolskim ustanovama, saznala od policijskih službenika jeste i odnos prema nepoznatim licima. Pre svega da ne uzimaju ništa od takvih ljudi, pogotovu slatkiše niti bilo koje druge nepoznate predmete, da ne sedaju u vozila nepoznatih, da ne otvaraju vrata nepoznatim licima kada su u kući.

Kada su u pitanju teme o bezbednom učešću u saobraćaju, akcenat je stavljen na prelazak ulice i kretanje trotoarom.

Projekat se realizuje u svim lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga koje pokriva PU Užice a ove godine obuhvaćene su 143 predškolske grupe koje čine 1.100 mališana.

20181101_114656

Posle svakog predavanja organizovanja su druženja policijskih službenika sa decom, a danas na „Trgu partizana“ sve što ih interesuje, policijske službenike pitala su deca iz vrtića „Poletarac“ i „Bambi“.

Sva deca dobila su male flajere na kojima su prikazane različite situacije u kojima se mogu naći ali i načini na koje treba da postupaju. Da sednu u policijsko vozilo, motor, da stave kacigu i dodirnu deo policijske opreme, za mališane je bio pravi doživljaj. Mnogi od njih oslobodili su se straha od policajaca, kojom ih na žalost roditelji često zastrašuju.