Zaštitite se na vreme od alergija

18. Mart 2022
Zaštitite se na vreme od alergija

Osobe koje pate od alergija disajnih puteva već osećaju prve simptome – curenje iz nosa, kijanje, suvi kašalj, svrab i crvenilo očiju i sluznice nosa, iscrpljenost i umor. Alergije su počele već od februara i traju do pozne jeseni, sve dok cveta ambrozija.

Kad počne sezona cvetanja, na udar prvo dolaze pacijenti alergični na polen leske, a kasnije i na polen drugog drveća, među kojim je u našoj sredini najvažnija breza. Krajem aprila počinje cvetanje trava, a od kraja jula do kraja oktobra cveta ambrozija.

Treba istaći da se znakovi alergije lako mogu pomešati sa kijavicom: curenje vodenog sekreta iz nosa i slivanje niz grlo, svrab nosa, suzenje očiju ili grebanje u grlu. Međutim, ukoliko su ove tegobe sezonskog karaktera, valja proveriti da li se možda radi o polenskoj alergiji. U prisustvu alergena, u pokušaju da se zaštiti, organizam počinje da proizvodi specifična antitela i javlja se reakcija organizma koja dovodi do svih ovih simptoma.

Najvažnije da se alergijska kijavica dijagnostikuje i da se na vreme započne odgovarajuća terapija, bar 15 dana pre pojave polena na koji ste alergični, kako se ne bi razvile ozbiljne komplikacije. Dijagnoza alergije postavlja se na osnovu rezultata alergoloških ispitivanja, koja se rade onda kada pacijent nema tegobe i duže vreme ne koristi antialergijske lekove.

Statistika kaže da svaka četvrta osoba kod nas i u svetu ima neki oblik alergije. To je 30 odsto stanovništva, a od toga su sedam do 18 odsto deca školskog uzrasta.

Maline i šljive vraćaju na selo sve više Kosjerićana Foto–URP

 

Najčešći izazivači alergija i meseci u kojima se oni javljaju su:

Leska        februar, mart, april

Jova februar, mart

Brest, jasen      mart, april

Topola, vrba    mart, april

Platan       mart, april

Prava livadarka        mart-septembar

Bor, smrča, jela        april, maj, jun

Tuja, kleka, tisa        mart-jun

Breza, orah      april, maj

Hrast         april, maj

Jorgovan april, maj

Bokvica    april-septembar

Divlji kesten     maj

Bukva       maj

Zova maj

Maslačak, pirevina maj, jun

Lisičji rep, ježevica  maj, jun

Lipa maj, jun, april

Kiseljak, štavelj        maj-avgust

Popino prase   maj-septembar

Ljulj maj-septembar

Pitomi kesten  jun

Pšenica, raž, kukuruz       jun, jul

Kopriva    maj-septembar

Beli i crni pelen        jul, avgust, septembar

Ambrozija         jul, avgust, septembar