Zašto je važno da anesteziologu kažete sve o vašim alergijama?

Autor: Aneta Surtov Specijalista anesteziologije i psihoterapeut/doktok.rs
19. April 2023
Zašto je važno da anesteziologu kažete sve o vašim alergijama?

U današnje vreme sve je više alergija što na kućnu prašinu, polen, grinje, korov… tako i na lekove. Nažalost veliki broj pacijenata ni ne zna na šta je tačno alergičan, jer svako od nas je s vremena na vreme imao neki osip koji je prošao sam od sebe i nije bilo potrebe za daljim medicinskim ispitivanjem.

Alergije u anesteziji zauzimaju značajno mesto, jer najgori i najstrašniji oblik alergije je anafilaktički šok u kome anestezilog (ili lekar) ima najviše četiri minuta da reaguje i nakon toga nastupa smrt. Najčešče anafilaktičke reakcije su na lekove (penicilin…) i na hranu (kikiriki…), međutim mogu biti i na lateks i na druge alergene (supstance koje izazivaju alergiju). Anafilaktička reakcija nije uvek fatalna ako se odreaguje na vreme i reakcija treba da bude agresivna i brza u cilju spasavanja ljudskog života.

Pacijenti nažalost alergije ne shvate ozbiljno i stava su da ako nisu alergični na lekove – anesteziolog to i ne treba da zna. Ono što su činjenice jeste da se lek koji se koristi u anesteziji pravi od jednog dela belanca, pa je ključno za anesteziologa da zna da li je pacijent alergičan na hranu (jaja, žumance ili belance).

Istraživanjima se pokazalo da pacijenti koji imaju alergijske reakcije na kozmetičke preparate mogu imati alergijske reakcije na lekove za anesteziju zato je i to važno naglasiti anesteziologu; takođe ljudi alergični na tropska voća mogu ispoljiti alergiju na lekove za anesteziju.

Delovalo Vama to bitno ili ne, bilo da Vam se čini da zamarate Vašeg anesteziologa nebitnim podacima – recite mu i dopustite njemu da proceni da li je bitno ili ne; jer možda Vam da lekove protiv alergije iz predostrožnosti i možda Vam baš taj čin spasi život.

Ukoliko vam je potrebna konsultacija na ovu ili neku drugu temu putem DokTok platforme, odaberite lekara ili stručnjaka mentalne podrške i zakažite svoju konsultaciju putem linka.

Naslovna fotografija—doktok.rs