Završena obuka za volontere u Čajetini u okviru projekta „Most

Autor: Zlatiborski krug
30. Mart 2024
Završena obuka za volontere u Čajetini u okviru projekta „Most

U čajetinskoj biblioteci je održana četvrta radionica za mlade volontere, u okviru projekta „Most“ – Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju, koji sprovodi udruženje Zlatiborski krug. Ovom radionicom je završen program obuke o vršnjačkoj edukaciji, podršci mladima sa problemima u ponašanju i promociji života bez nasilja.

Učesnici obuke su bile učenice 7. i 8. razreda osnovne škole i srednjoškolke iz Čajetine. Generalno, devojke se mnogo češće odazivaju i učestvuju u obrazovnim i volonterskim programima u Čajetini, a u ovoj obuci je 20 devojaka steklo određeno znanje i iskustvo u oblastima asertivne komunikacije, diskriminacije, prevazilaženja stereotipa i predrasuda, razumevanja svojih i tuđih potreba i razvijanja empatije.

Porast nasilja u društvu, naročito među mladima, zahteva mere prevencije problematičnog i nasilnog ponašanja, kroz sistemska rešenja, uključivanje svih relevantnih institucija i organizacija, a pre svega kroz edukaciju i promociju života bez nasilja. U tom cilju, udruženje Zlatiborski krug sprovodi projekat „Most“ – Savetovalište za mlade sa problemima u ponašanju u Čajetini, kroz koji obezbeđuje pomoć i podršku stručnjaka, psihologa, pedagoga i socijalnog radnika, realizuje edukativne i promotivne programe za mlade i ojačava mrežu volontera za vršnjačku edukaciju.

Ovaj projekat se realizuje u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

Fotografije—Zlatiborski krug