Zdrava ishrana u duginim bojama

Autor: Milka Raičević Viši dijetetičar - nutricionista/doktok.rs
09. Mart 2024
Zdrava ishrana u duginim bojama

Sve veći trend u svetu nutricionizma je takozvana ishrana po duginim bojama koja dovodi organizam u izbalansirano stanje. Po ovom principu ishrane, ljudima je potrebno između pet i devet porcija voća i povrća dnevno, a ove grupe namirnica se mogu podeliti prema spektru duginih boja – dakle na žute, narandžaste, crvene, zelene, plave i ljubičaste namirnice, kao i na bele.

Smatra se da tokom letnjih perioda treba više konzumirati zelene, plave i ljubičaste namirnice, dok se zimi preporučuju žute, narandžaste i crvene. Svaka od ovih boja na neki način doprinosi celokupnom stanju organizma:

Žuta – dobro raspoloženje i jači imunitet 

kukuruz, banane, jaja, breskve, paprike, ananas, med, kruške, limun…

Žuto voće i povrće prepuno je hranljivih materija, kao što su vitamin C i beta karoten, bromelain pa su dobre za elastičnost kože, hrane mozak i podstiču memoriju i koncentraciju, jačaju imunitet, čiste jetru, žuč i pankreas. Te materije takođe igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože, jačanju imunološkog sistema i pomažu u izgradnji jakih kostiju.

Narandžasta – bolji apetit i varenje

pomorandža, mango, šargarepa, bundeva, žumance, losos, đumbir…

Narandžaste namirnice su takođe bogate beta karotenom, ali i antioksidansima, vitaminom A i kalijum, za koje se zna da štite nervni sistem, čuvaju zdravlje očiju i sprečavaju bolesti srca. Čiste organizam i izbacuju toksine iz creva, ubrzavaju metabolizam i štite od alergija.

Crvena – daje energiju i štiti srce

crveno meso, paradajz, lubenice, cvekla, rotkvice, trešnje, jagode, crveni pasulj…

Odlika ljudi koji konzumiraju dosta crvene hrane jeste višak energije i jak imunitet. Ova grupa namirnica obezbeđuje pravilan razvoj crvenih krvnih zrnaca i očuvanje krvnih sudova, zbog likopeina pomaže i pri detoksikaciji organizma.

Zelena – harmonija i smirenost 

blitva, spanać, brokoli, kelj, grašak, celer, tikvice, smokva, zeleno grožđe, krastavac, kivi….

Za razliku od crvene, zelena boja donosi ravnotežu, mirnoću…a većina zelenih namirnica čini bogat izvor celuloze, i alkalizuje organizam čime štiti od tumora gušterače, bubrega, želuca. Zelena hrana ujedno potpomaže i zaceljivanje rana i sprečava loš zadah.

Plava – dobar san 

kupine, šljive, borovnice, crne ribizle, alge, cikorije, crne masline, crne trešnje…

Plava hrana takođe umiruje, ali kako se veruje, štiti i od ružnih snova, te izbacuje frustraciju koja se nagomilala tokom dana. Ove namirnice su bogate kalijumom pa olakšavaju cirkulaciju i izbacuju otrove. Pomažu i u borbi protiv zatvora.

Ljubičasta – kreativnost

patlidžan, ljubičasti brokoli, artičoke, radič, timijan, ljubičasta žalfija…

Ova boja je na neki način spoj smirene plave i stimulativne crvene, pa kad se to spoji, donosi kreativnost, jača intuiciju, spiritualnost. Preporučuje se kao “ispomoć” kod lečenja mentalnih bolesti i kod manjka motivacije. U ovu kategoriju namirnica spadaju patlidžan, ljubičasti kupus, ljubičasti krompir, kupine, borovnice, ljubičasto grožđe, šljive, suvo grožđe, smokve.

Bela – protiv holesterola 

beli luk, mlečni proizvodi, piletina, ćuretina, belance…

Ishrana belom bojom se preporučuje osobama koje imaju manjak kalcijuma, kojima su zbog holesterola začepljene arterije, kao i osobama koje pate od osteoporoze. Hranljive materije koje se nalaze u belom voću i povrću takođe smanjuju rizik od raka debelog creva, prostate i karcinoma dojke. U ovu grupu namirnica spadaju još i krompir, pečurke, karfiol, repa, banane, bele nektarine, bele breskve, kruške.

Na DokToku smo pokrenuli kampanju Prvi korak ka zdravijoj ishrani, u okviru koje možete zakazati konsultaciju sa nutricionistkinjom Milkom Raičević, a ukoliko želite da načinite prvi korak ka zdravijoj ishrani DokTok je pripremio i nutricionistički paket koji uključuje izradu prilagodjenog programa ishrane po promotivnoj ceni. Više informacija možete pronaći na stranici.

Naslovna fotografija prezeta sa www.doktok.rs