Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

iconZdravlje

March 20, 2016

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se danas  četvrtu godinu zaredom. Osnovan 2013. godine na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ovaj dan predstavlja priliku da se poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti.

U obeležavanje nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključiće se i Skupština Srbije čija će zgrada biti osvetljena ružičastim svetlima.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4.100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1.600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti. U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke.

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.

Gotovo 1600 žena godišnje izgubi bitku sa rakom dojke, koji predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine blizu 4000 žena u našoj zemlji je pogođeno ovom bolešću, zbog čega lekari ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

Savetovalište za žene lečene od raka dojke „Jefimija“ iz Užica sutra od 18 časova u svečanoj Sali Gradske kuće tematskom večeri „Priče pobednica“ obeležiće Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.