“Ojačajte svoje srce”

iconZdravlje

September 28, 2017

U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umre više od 50.000 ljudi, dok na svetskom nivou smrtnosti usled ovih bolesti dostigne 17 i po miliona stanovnika. Najviše osoba umire od moždanog i srčanog udara i posledica hipertenzije, a muškarci su pod većim rizikom obolevanja u odnosu na žene.

bolesti-srca

Ukoliko se ne preduzmu mere unapređenja zdravlja srca i sprečavanja nastanka bolesti, procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona ljudi, upozoravaju stručnjaci u susret Svetskom danu bolesti srca.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović- Batut” od moždanog udara tokom 2016. godine umrlo je 11.348 osoba, od posledica ishemijskih bolesti srca 9.107, a od hipertenzije 6.639 osoba.

Prema podacima Registra akutnog koronarnog sindroma AKS Srbije, tokom 2016. godine registrovano je približno 19.000 slučajeva kod kojih je postavljena dijagnoza srčanog udara nestabilne angine pektoris i iznenadne srčane smrti.

Do 64. godine života, stope obolevanja kod muškaraca su dva i po puta veće u odnosu na žene.

srcani-udar1

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od bolesti srca i krvnih sudova ubrajaju se povišen krvni pritisak, kome se pripisuje 13 odsto smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zatim upotreba duvana (devet odsto, povišen nivo šećera u krvi (šest odsto), fizička neaktivnost (šest odsto) i prekomerna telesna masa i gojaznost (pet odsto).
Da bi se zdravlje srca očuvalo i unapredilo lekari savetuju izbegavanje pušenja i pasivnog pušenja, fizičku aktivnost umerenog inteziteta u trajanju od samo 30 minuta dnevno, unos soli do pet grama dnevno, korišćenje masti biljnog porekla, upotrebu ribe dva puta nedeljno, svakodnevni unos sezonskog povrća  i voća  u količini od 200grama i održavanje optimalne telesne mase.

bolesti-srca-hrana
Užice je jedan od gradova u kome će i ove godine biti obeležen Svetski dan srca. Od 8 do 11 časova u Sali Doma zdravlja svi zainteresovani sugrađani mogu proveriti vrednost krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi, izmeriti telesnu težinu i EKG srca. Sugrađankama će biti omogućeno zakazivanje redovnih ginekoloških i skrining pregleda sa ciljem ranog otkrivanja maligniteta, kao i edukaciju za samopregled dojke.

Takođe sutra, 29. septembra od 18 do 20 časova u Gradskom kulturnom centru biće održana tri predavanja povodom prevencije kardiovaskularnih obolenja. Kardiolozi Katica Mraković i Branko Tomić, govoriće o fizičkoj aktivnosti u cilju prevencije kardiovaskularnih obolenja, odnosno o pušenju kao faktoru rizika. Pravilna ishrana iz aspekta kardiologa tema je o kojoj će prisutni dobiti sve neophodne informaije i savete od interniste Vuka Mijailovića.